1. yle.fi
  2. Uutiset

Halonhakkaajan ABC

Puulämmityksen lisääntyessä opettelevat monet kaupunkilaisetkin hakkaamaan halkoja. Polttopuiden teossa kannattaa kiinnittää huomiota turvallisuuteen ja puun kuivattamiseen.

polttopuu
kirves halonhakkuu pölkky puita
Pölli tulisi halkaista aina latvasta tyveen päin.Tapani Ripatti / Yle

Uusia tulisijoja nousee Suomeen kuin sieniä sateella, mikä merkitsee entistä suurempaa polttopuiden kysyntää.

Ostajat voivat tilata valmiiksi tehtyjä, kuivia klapeja, joita voi alkaa polttaa saman tien. Osa kuitenkin haluaa itse tehdä polttopuunsa.

- Jos tilaa tuoretta puuta ja huolehtii itse sen pätkimisestä ja pilkkomisesta, on hyvä muistaa, että puu kannattaa tietysti aina pilkkoa tuoreena, jolloin se kuivuu nopeammin, muistuttaa kokenut puukauppias Jyrki Pöyhönen Lahden halkopalvelusta.

- Poltettava puu saisi olla mielellään ylivuotista, eli sellaista, joka on saanut kuivua talven yli. Poltettavan puun täytyy olla kuivaa. Se on kriteeri, josta ei kannata tinkiä.

Puun kuivaaminen on tärkeä vaihe, jota varten kannattaa nähdä vaivaa.

- Kuivausta varten pitäisi olla sateelta suojattu, mutta hyvin tuulettuva tila. Tärkeää on myös se, etteivät kuivatettavat puut ole maata vasten. Talojen pihoilla näkee monenlaisia hyviä ratkaisuja.

Hyvät välineet ja oikea ajankohta

Vanha kansa tiesi, että pienellä pakkasella puu halkeaa helposti.

- Jäinen puu halkeaa helposti. Jos puut pilkkoo kevättalvella, voi niitä polttaa jo seuraavana syksynä, kunhan ne on pilkottu riittävän pieniksi ja kuivatuspaikka on hyvä, sanoo Pöyhönen.

Halkokaupan ammattilainen tekee polttopuut koneella, mutta taitaa myös kirveen käytön. Erilaisia kirveitä löytyy moneen eri tarkoitukseen ja pilkkomiseen tietysti omansa.

- Minä suosisin kotimaista Fiskarsia. Yleiskirveeksi kannattaa valita keskikokoinen malli, jonka terässä on halkaisukiila. Jos pilkkoo järeämpiä pöllejä, voi valita sen pidempivartisen mallin, jolla saa roimasti lisää halkaisuvoimaa.

- Pölli kannattaa halkaista aina latvasta tyveen päin. Jos ei ole aiemmin pilkkonut, voi harjoitella ensin vaikka sellaisilla helpoilla, oksattomilla pölleillä. Kokemuksen karttuessa oppii sitten lukemaan puuta ja tietää, miten oksaisempikin pölli halkeaa, opastaa Pöyhönen.

Lue seuraavaksi