Wanaja Festival sai kesän kuumimmat

Huikeassa vireessä oleva Michael Monroe, kahdesti Suomessa tänä kesänä esiintyvä Leningrad Cowboys, kesän ykköslivemimmi Chisu ja paikallisilta juurilta maailmalle ponnistava Turisas vetävät tuhannet Hämeenlinnan Linnapuistoon. Näin uskovat Wanaja Festivalin järjestäjät. Vanajaveden rannalle kohoaa parhaillaan suurehko konserttialue.

musiikki
festivaalin promoottori Mikko Hansson
Mikael Juntunen / Yle

Viime vuonna Wanaja Festival yritti kansainvälisiin nimiin. Siitä ei tullut leipäpuuta. Nyt ei tarvita viiden tähden hotelleja ja limousineja. Yleisön houkuttimina ovat isot kotimaiset nimet.

- Sanoisin, että odotukset ovat aika kovat nimenomaan perjantaina Monroen kohdalla. Näin hänen 50-vuotiskeikkansa Ruissalossa, enkä ole nähnyt moista ilotulitusta hetkeen tässä maassa. Ja sitten Cowboys. Saimme tänne sen Suomen toisen keikan, toinen on Kotkan meripäivillä, sanoo promoottori Mikko Hansson.

Linnapuiston rakentaminen on tänä vuonna jopa hieman etuajassa. Festivaalin kaksi jättimäistä lavaa ovat jo pystyssä, äänentoisto ja valokalusto odottavat asennusta. Virolainen alan osaaja hoitaa alueen rakentamisen, paikallisten talkoolaisten avustaman toki.

- Kun maanantaina aloitettiin, 12 tuntia ei ole riittänyt, Hansson sanoo.

Hänen mukaansa liikenteenohjaukseen tarvitaan vielä muutama henkilö lisää, samoin siivousporukkaan, mutta muuten talkoojoukko on jo kasassa. Esiintyjien peruuntumisia ei ole tullut.

- Ei yhtään, ainakaan vielä. Eikä ole koko kesänä tullut, mikä on aika harvinaista. Niitä kuitenkin tuppaa aina tulemaan erinäisistä syistä. Ainahan se jännittää avata sähköpostia tai vastata tuntemattomaan numeroon, että mitä sieltä tulee.

Ulkofestarit sään armoilla

Viime kesän kova ohjelma veti lavan äärelle 16 000 kävijää. Nyt ei ole kansainvälisiä nimiä ja kulupuoli on hieman laskenut, joten odotuksistakin voi ehkä vähän tinkiä.

- Muutama tuhat per päivä, sanotaan nyt näin, väistelee Hansson toimittajan utelut kävijätavoitteista. Hän muistuttaa, että Wanaja Festiva kuten muutkin vastaavanlaiset ulkoilmatapahtumat ovat sään armoilla.

- Sehän on se suurin stressitekijä ja unettomuuden aihe, mutta ihan hyvältä näyttää toistaiseksi. Eikä pikkusateen takia kannata kotiin jäädä, eipähän ainakaan sitten maa pöllyä. Kotiin jos jäädään murjottamaan, siitä ei hyvä heilu.

Hansson muistuttaa, että pikku sateenvaaran vuoksi, ihan parhaat tanssikengät kannattaa jättää kotiin, koska nurmikolla ei ole salaojitusta ja nurmi saattaa olla kosteaa. Ja omalla autolla ei kannata yrittää lähellekään festivaalipaikkaa.

9. Wanaja Festival alkaa perjantaina kello 16.30 Linnapuistossa. Lauantain soitto alkaa kello 15.

Esiintyjäkaarti on tänä vuonna seuraavanlainen:

MICHAEL MONROE, LENINGRAD COWBOYS, CHISU, FREEMAN, STAM1NA, ELOKUU, HALOO HELSINKI, KOTITEOLLISUUS, NOTKEA ROTTA, MOKOMA, PETRI NYGÅRD, KLAMYDIA, PALEFACE & RÄJÄHTÄVÄ NYRKKI, PARIISIN KEVÄT, STEEN1, ROCTUM, TURISAS, LAPKO, 15 MINUTES BEFORE THE DIVE