1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. harmonikka

Harmonikat huokuvat historiaa Sysmässä

Suomen suurin harmonnikakokoelma löytyy Suomen harmonikkamuseosta. 1993 perustettu museo esittelee soittimien lisäksi laajasti suomalaisen kevyen musiikin historiaa.

Kuva: Yle / Pertti Pitkonen

Suomen harmonikkamuseo avattiin yleisölle liki 20 vuotta sitten ja museon kokoelma perustuu Tauno Ylösen yksityiskokoelmaan, johon kuuluu noin 300 eri aikakausien soitinta.

Vuosien varrella museon kokoelma on kasvanut ja nykyään sieltä löytyy myös oma osastonsa huuliharpuille.

Esillä olevista soittimista vanhin on vuodelta 1850 oleva lusikkabassoharmonikka. Museossa järjestetään myös vuosittain vaihtuvia teemanäyttelyitä ja tänä vuonna näyttelyn aiheena on mestarisoittaja Taito Vainio.

Suomalainen harmonikkateollisuus kuihtui pois

Valtaosa museon soittimista on kotimaista alkuperää ja Suomessa onkin ollut melkoinen määrä harmonikanvalmistajia.

- Tarkkaa lukumäärää on mahdotonta sanoa. Jos ajatellaan, että Lahdessakin on aikoinaan ollut kolme harmonikanvalmistajaa, niin voi päätellä, että niitä on ollut paljon, pohtii harmonikkamuseon isäntä Tauno Ylönen.

- Suomen suurin ja viimeiseksi toiminut harmonikkatehdas oli Kouvolassa toiminut Harmonikka Oy. Se toimi vuosina 1932-1995. Kysyntä alkoi vuosien kuluessa hiipua samalla, kun paljon käsityötä vaativien harmonikkojen valmistus kallistui. Esimerkiksi Italiassa näitä pystyttiin tekemään paljon halvemmalla ja niin tehtaan oli pakko lopettaa.

Harmonikkojen rakennustaito ei kuitenkaan ole kadonnut Suomesta.

- Ikaalisissa opetetaan edelleen harmonikkojen valmistusta ja korjausta. Onneksi ammattitaidon säilyminen on turvattu.

Harmonikan sointi on monen osan summa

Museossa voi tutustua myös harmonikan sisuskaluihin. Esillä on 2-äänikertaisen näppäinharmonikan koneisto, josta voi päätellä, kuinka monimutkainen laite harmonikka on.

- Osien lukumäärä on tietysti kiinni siitä, millaisesta soittimesta on kyse. Voidaan kuitenkin sanoa, että 6000 osaa on jonkinlainen keskiarvo, kertoo Ylönen.

- Näitä osia voi vielä jotenkuten valmistaa koneellisesti, mutta harmonikan kokoaminen on sitten kokonaan käsityötä, mistä johtuu niiden korkea hinta.