1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Blogit

Jari Korkki: España – maxima calidad, minimas precios

Jii Karjalaisen kappaleesta tuttu espanjalaisen helppoheikin huudahdus on taas tullut mieleen, kun on seurannut kotimaista kesäkeskustelua Espanjalle annettavasta pankkituesta ja sen vakuuksista. Paras laatu, halvimmat hinnat, tuntuvat niin hallitus kuin oppositiokin tahoillaan omia näkemyksiään puolustavan.

Yle Blogit
Jari Korkki.
Jari Korkki.Lassi Seppälä / Yle

Yhtenä lääkkeenä Espanjan kriisiin on ehdotettu maan verotuksen nostamista pohjoismaiselle tasolle. Satunnaisen matkailijan näkökulmasta vaikea sanoa, olisiko lääke peräti niin tehokas, että tappaisi potilaan. Mutta se on tullut kyllä mieleen, että olisi espanjalaisilla kenties varaa säätää joidenkin julkisten palveluidensa hintoja. *Otan esimerkin *rautateiltä. Kävin viime vuonna Madridissa katsomassa jalkapalloa (olipa yllätys!) ja samalla tulin huitaisseeksi junalla myös neljäntoista kilometrin päähän Getafeen.

Huippuhieno juna huristeli naapurikaupunkiin kymmenessä minuutissa ja tavallinen aikuisen peruslippu maksoi vähän päälle euron. Kelpaa verrata vaikka junamatkaan Pasilasta Tikkurilaan: 4,50 euroa. Nyt joku tietysti kiljaisee, että Suomessa on paremmat palkat kuin Espanjassa. Voi olla, mutta ei sitä kyllä esikaupunkimaisen Getafen omakotitalojen pihoista huomannut. Uudenkarheaa Mersua kehnompaa kulkupeliä oli vaikea havaita. Mihinkähän niitäkin tarvitaan, kun puoli-ilmainen juna kulkee pikavauhtia kotiovelta pääkaupungin keskustaan?

Madridin julkinen liikenne on muutenkin mallikas ja niin edullinen, ettei sitä voi mitenkään noilla lipunhinnoilla rahoittaa.

Se on tullut kyllä mieleen, että olisi espanjalaisilla kenties varaa säätää joidenkin julkisten palveluidensa hintoja.

*Jalkapalloliput *olivat sentään hinnoissaan. La Ligan otteluun Getafe-Athletic Bilbao pääsi viidelläkympillä. Pääkatsomoa vastapäätä olevaan kattamattomaan osaan. Arvaattekin jo, että satoi kaatamalla.

Peli oli silti parempaa kuin kotimaassa, en tosin nähnyt, kun HJK tiistaina teurasti islantilaisvieraansa Mestarien liigan karsinnassa 7-0. Siinä ainakin maalin yksikköhinta pysyi kohtuudessa. Nyt olisi tietysti helppo naureskella, että kansanedustajat joutuvat Espanjan takia keskeyttämään kesälomansa. Paitsi että tarkkaan ottaen edustajan tehtävästä ei oikeastaan voi lomailla, virallisesti kysymys on istuntotauon keskeyttämisestä. Sitä ei ole tapahtunut miesmuistiin, viimeksi tasan viisikymmentä vuotta sitten eduskunta kutsuttiin kesken kesän pohtimaan maatalouden hintatasoa koskevaa lakiuudistusta. Kansanedustajille ei siis tarvitse erikseen maksaa työpaikalle raahautumisesta kesken kesän. Mutta miten lienee laita niiden noin neljänkymmenen eduskunnan palkollisen, jotka tulevat loppuviikoksi töihin? Toivottavasti he saavat uhrauksestaan demokratian hyväksi kunnon korvauksen. Jari Korkki
Kirjoittaja on Yle Uutisten politiikan toimittaja ja TV1:n Ykkösaamun juontaja

Lue seuraavaksi