Juvan pesäpallon sysimusta sopupelitorstai ei unohdu

Juvan Pallon historia on täynnä ylä- ja alamäkiä. Viimeisin suuri nousu päättyi vuoden 1998 sopupeliskandaaliin. Suurimmat tunteet aiheen ympärillä alkavat olla kuitenkin jo hälvenneet.

Juva
Yrjö Muttilainen, Jalo Pesonen ja Reijo Tarkainen Juvan vanhan Unskan pöydässä
Yrjö Muttilainen, Jalo Pesonen ja Reijo Tarkainen muistelevat JuPaa vanhan Unskan pöydässä JuvallaYle Etelä-Savo

Edesmennyt Juvan Pallo kolusi menneinä vuosikymmeninä Suomen kaikki sarjatasot. Viimeisin suuri nousu päättyi 1990- loppupuolella ja tällä hetkellä paikkakunnalla rakennetaan lajin parissa uutta nousua.

Vuosien varrella Juvalla tahkosi useita aikansa pelaajasuuruuksia. Moni muistaa vuosikymmenten varrelta muun muasa Eino "Ypi" Ropposen, Raimo "Purkka" Raakin, Ari Väistön ja Jari Leväsen.

JuPan viimeisin korkeimmalle sarjatasolle nousu tapahtui 1990-luvun lopulla. Kaikki päättyi kuitenkin vuoden 1998 sopupeleihin.

- Kyllähän se oli synkimpiä hetkiä, mitä juvalaisessa pesäpallossa on ollut. Ei sitä silloin osannut arvatakkaan miten paljon se vaikutti koko touhuun. Siitä kärsittiin monta vuotta sen jälkeenkin, toteaa JuPan entinen pelaaja ja pelinjohtaja Yrjö Mutilainen.

Vaikutukset näkyivät ja tuntuivat erityisesti seuraavana kautena, jolloin vieraspelireissuilla päädyttiin toisten pelaajien kanssa takia jopa käsikähmään.

- Mutta kyllä se nyt on jo unohtunut. Ja nythän näitä samanlaisia sotkuja on tullut jalkapalloon, että eihän se pesäpallo ainoa ole, Mutilainen sanoo.