Tukiperheessä lomaillaan kun vanhempien voimat eivät riitä

Tukiperheet ovat vapaaehtoisia perheitä, joilla on aikaa lapselle yhtenä tai kahtena viikonloppuna kuukaudessa. Tukiperheenä voi toimia lapsiperhe, lapseton pariskunta tai yksineläjä.

Kotimaa
Paula Perkiö syöttää vuohta aitauksessa
Kirsi Partanen / Yle

Lapsi voi päästä tukiperheeseen lomailemaan esimerkiksi vanhemman tilapäisen sairastumisen takia. Tai jos vanhemmilla ei ole tukiverkkoa auttamassa. Kouvolalaisen Paula Perkiön perheen talossa elää parhaillaan kuusi lasta, joista puolet on omia. Muutamina viikonloppuina kuussa Perkiön perhe kasvaa tukilapsilla.

Perkiö on toiminut sijaisäitinä nelisen vuotta. Hän on koulutukseltaan hoitaja ja toiminut aiemmin perhepäivähoitajana. Perkiö kokee asian olevan lähellä sydäntään.

Tukilapset asuvat omassa kodissaan, mutta vierailevat toisinaan viikonloppuisin tukiperheessä. Kesäisin lapset saattavat lomailla viikonkin tukiperheen luona. Omat lapset ovat ottaneet tukilapset hyvin vastaan. Perkiö myöntää, että välillä silti räiskyy.

- Lapsille on aluksi kivaa, kun saa uusia kavereita. Kotiutumisen alkaessa aletaan katsoa kaapin paikkaa, silloin otetaan vähän mittaa toisista.

- Meillä lapset nauttivat, että on paljon lapsia perheessä. Lapsista on mukavaa, että on tekemistä ja leikkikavereita. Ja he saavat muodostettua joukkueitakin omiin peleihinsä. Kyllä lapset ovat olleet ihan täydellä sydämellä mukana tässä, Perkiö kiittelee.

Haasteellista mutta palkitsevaa

Tukiperheet tekevät yleensä suunnitelmat vuodeksi kerrallaan. Perkiö toivoo, että yhteistyö olisi pitkäaikaista, sillä lapsiin kiintyy helposti ja heidän elämässä haluaa olla mukana. Tukiperheen elämä ei juuri eroa perusperheen arjesta. Tukiperheessä pärjääkin hyvin maalaisjärjellä.

Lapsista on mukavaa, että on tekemistä ja leikkikavereita.

Paula Perkiö

- Laitetaan ruokaa yhdessä, pelataan, leikitään. Ollaan lapsille läsnä ja tuetaan lasten välistä sosiaalisuutta. Aika monesti toinen lapsi mallittaa toiselle, miten toimitaan.

Perkiö myöntää, että tukiperheen äidin rooli on haasteellinen, mutta myös palkitseva.

- Se, että lapsi tulee meille uudestaan seuraavalle lomalle, on kiitos meille, Perkiö hymyilee.