1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Jolla

Entisille nokialaisille on kysyntää

Pirkanmaalla erityisesti konepaja-ala ja metsäteollisuus ovat palkanneet ohjelmisto-osaajia. Jollan tarina on esimerkki uusista yrityksistä.

Kuva: Juha Kokkala / Yle

Matkapuhelinyhtiö Nokian entiset työntekijät ovat löytäneet suhteellisen hyvin uutta työtä.

Esimerkiksi pirkanmaalainen perinteinen teollisuus on työllistänyt huomattavan joukon. Myös uusia yrityksiä on syntynyt paljon. Eri henkilöiden tilanne on kuitenkin hyvin erilainen.

Parhaimmillaan kymmenkunta vuotta sitten Nokialla oli Suomessa 24 000 työntekijää, tänä vuonna enää noin 14 000. Jatkoa näyttää seuraavan, sillä loppusuoralla oleva yt-kierros vie ennakkoarvioiden mukaan Tampereelta useita satoja työpaikkoja.

Ohjelmisto-osaajia tarvitaan

Kokonaiskuva ei kuitenkaan ole niin lohduton kuin numerot antavat ymmärtää. Entiset nokialaiset ovat työllistyneet suorastaan hyvin.

Pirkanmaalainen perinteinen teollisuus on palkannut melkoisesti varsinkin ohjelmisto-osaajia. Niin konepaja-alan kuin metsäteollisuudenkin tehtaat perustuvat nykyään automaatioon, jota pitää myös uusia ja parantaa. Tämä on ollut tilaisuus monelle nokialaiselle.

Usein kun yksi on palkattu johonkin yritykseen, perässä on seurannut pian muutama muu.

Jolla malliesimerkki

Myös yrityksiä on syntynyt. Viime vuonna entiset nokialaiset perustivat Suomessa toista sataa uutta firmaa. Kaikista ei ehkä tule suuria, mutta jo itsensä työllistäminen on paljon, puhumattakaan jos pystyy palkkaamaan muutaman apulaisen. Nokian apupaketeista on tiettävästi ollut monelle aidosti hyötyä.

Viime aikoina huomiota on herättänyt älypuhelimia suunnitteleva Jolla, jonka tutkimus ja tuotekehitys toimivat Tampereella. Toimitusjohtaja Jussi Hurmola antaa kiitosta entiselle työnantajalleen.

- Ainakin minulle 12 vuoden aikana kertyi niin paljon kokemusta ympäri maailmaa, että siitä on varmasti hyötyä. Ja juuri tänään olemme taas palkanneet kaksi entistä nokialaista, joten kyllä työllistymismahdollisuudet ovat ihan hyvät, Hurmola sanoo.

Kaikki eivät kuitenkaan onnistu yhtä hyvin. Moni on ollut Nokian töissä parikymmentä vuotta, erikoistunut hyvin pitkälle, laajempi koulutus on voinut jäädä kesken. Heille työn löytyminen on paljon vaikeampaa.

Eikä Nokian suunnan kääntymisestä parempaan ole vielä merkkejä.