Näistä paloista Suomen sitoumukset kriisimaille muodostuvat

ERVV, EVM ja kaiken maailman valtiontakaukset. Eihän hullukaan ota selvää, mitä Suomi on lainannut ja mihin. Mepä otimme. Ja nyt kerromme sen teille.

velkakriisit
Infografiikkaa Suomen Espanjalle antamasta lainasta.
Lea Lemström / Yle uutisgrafiikka

Tuntuuko sinusta välillä, ettet pysy mukana siinä, miten Suomi lainailee rahojaan muille? Paljonko loppujen lopuksi Suomi onkaan antanut rahaa kriisimaiden ja -pankkien tukemiseen?

Kysymykseen ei ole aivan yksinkertaista vastausta. Helpoin vastaus on, että Suomen vastuut ovat lähes 30 miljardia euroa. Se ei kuitenkaan kerro vielä juuri mitään, koska summa sisältää niin suoria lainoja, takauksia, takauslupauksia kuin pääomituslupauksiakin.

Summat ovat valtavia, mutta voimme suhteuttaa niitä esimerkiksi Suomen valtion velkaan. Suomen vastuut ovat siitä reilu kolmannes.

Jos haluaa tietää, mitä Suomen vastuut sisältävät, on kokonaissumma purettava pieniin osiin.

Osa 1

Oikeastaan Suomi on lainannut suoraan vain 1,3 miljardia euroa. Miljardin Kreikalle ja 300 miljoonaa euroa Islannille. Näistä lainoista Suomi on itse asiassa jo tienannut korkotuloina 52 miljoonaa euroa.

Osa 2

Tähän mennessä Suomen valtio on taannut kriisimaita vajaalla seitsemällä miljardilla eurolla. Sillä on tuettu IMF:n, EU:n komission ja väliaikaisen kriisirahaston ERVV:n kautta kriisimaita, kuten Kreikkaa, Portugalia, Irlantia ja Latviaa. Irlanti ja Latviahan ovat onnistuneet saamaan taloutensa jokseenkin kuntoon tuen avulla.

Osa 3

Loppuviikosta eduskunta käsittelee Espanjan tuoretta lainapyyntöä. Suomen on tarkoitus taata sitä 3,6 miljardilla eurolla ERVV:n kautta. Tästä Suomi ei saa korkotuloja, koska luovuimme niistä saadaksemme vakuudet. Jos eduskunta hyväksyy takauksen, ja todennäköisesti niin käy, Suomen takaukset kasvavat yli 10 miljardiin euroon.

Osa 4

Sitten on vielä pysyvä vakausmekanismi eli EVM, joka oli tarkoitus ottaa käyttöön alunperin heinäkuussa. Siihen Suomi on jo varannut 1,4 miljardia euroa, mutta ne maksetaan vasta, kun EVM lopulta otetaan käyttöön, näillä näkymin syksyllä.

Osa 5

Suurin osa Suomen vastuista eli noin 17 miljardia euroa on kriisirahastoille ja ne ovat vasta sitoumuksen asteella. Suomen vastuulla on antaa tarvittaessa vielä noin kuuden miljardin euron takaukset väliaikaiselle kriisirahastolle ERVV:lle ja korot siihen vielä päälle. Neljään miljardiin Suomi on jo sitoutunut, mutta loppusumma vaatisi vielä eduskunnan hyväksynnän. Pysyvälle kriisirahastolle EVM:lle Suomi on sitoutunut maksamaan tarvittaessa lisäpääomaa vielä yli 11 miljardin edestä.

Lisäosa

Suomen Pankki on lisäksi osallistunut eurojärjestelmän tukemiseen yli seitsemällä miljardilla eurolla. Noin puolet siitä on mennyt pankkien ja puolet valtioiden tukemiseen. Virallisesti keskuspankki ei saa tukea valtioita, joten Suomen pankki on ostanut valtionlainoja niin sanoituilta jälkimarkkinoilta. Pankkeja puolestaan on tuettu pitkillä edullisilla lainoilla. Nämä rahat eivät kuitenkaan tule suoraan valtion kassasta.