1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

"Syyrian kemialliset aseet voivat päätyä al-Qaidalle"

Syyrian kriisin kärjistyminen on nostanut pintaan pelot maan kemiallisista asevarastoista. Jordanian kuningas pelkää, että pahimmassa tapauksessa ne voivat päätyä täysin vääriin käsiin.

Syyria on menettämässä hallinnan ja pahimmassa tapauksessa al-Qaidan militanttiryhmä voi saada käsiinsä sen kemiallisia aseita, Jordanian kuningas Abdullah sanoi keskiviikkona.

- Tietääksemme al-Qaida on ollut jo jonkin aikaa läsnä tietyillä alueilla Syyriassa, hän kertoi CNN-uutiskanavalle.

- Poliittista ratkaisua etsiessä yksi pahimmista skenaarioista on, että jotkut maan kemiallisista asevarastoista ajautuvat epäystävällisiin käsiin, hän varoitti.

Syyrian kemiallisia asevarastoja ei ole tunnustettu julkisesti, mutta niiden uskotaan olevan Lähi-idän suurimmat. Joidenkin tietojen mukaan ne sisältävät hermomyrkkyjä, sinappikaasua ja syanidia.

Kuningas Abdullah kertoi vastustavansa kansainvälistä sotilastoimintaa Syyriassa. Hän kuitenkin sanoi, että jos Syyrian presidentti Bashar al-Assad tekisi ”valtavia virhearviointeja” ja suuntaisi kemikaaliset aseet omaa väestöään vastaan, voisi kansainvälinen sotilasapu olla vastaus.

Hän sanoi kuitenkin olevansa edelleen vastahakoinen aseistamaan Syyrian oppositiota.

- Mitä tulee kemiallisten aseiden ajautumiseen kapinallisten käsiin, luulen, että kärsisimme lopulta kaikki siitä. Olen varma, että he ottaisivat mielihyvin vastaan kansainvälisen avun, hän sanoi liittyen Venäjään.

- Mutta jos aseita lähetetään, haluamme varmistaa, että ne menevät oikeisiin käsiin, eivätkä päädy al-Qaidan kaltaisille ryhmille.

”Riskit ovat suunnattomia”

Lännen ja Israelin viranomaiset ovat viime päivinä sanoneet, että Assadin hallitus on siirtämässä joitakin kemiallisia aseita pois varastoista. Ei ole kuitenkaan selvää, onko kyseessä puhdas turvallisuuteen liittyvä varotoimenpide.

Syyrian hallitus on kieltänyt koko asian.

Yhdysvaltain puolustusministeri Leon Panetta on varoittanut, että Yhdysvallat tarkkailee Syyriaa kemiallisten aseiden suhteen.

- Olemme tehneet selväksi, että heillä on velvollisuus suojella kemiallisia varastojaan ja että he ovat vastuussa, jos jotain tapahtuu niille, Panetta sanoi.

Senaatin tiedustelukomitean puheenjohtaja Mike Rogers puolestaan sanoi, että kemikaalisiin aseisiin sisältyvät riskit ovat suunnattomia.

- Olen ollut koko ajan huolissani siitä, että Assadin hallinnon mahdollisesti hajotessa emme ole varautuneita siihen, mitä tapahtuu Syyrian kemiallisille ja biologisille aseille. Puhumattakaan muista asevarastoista, Rogers sanoi.