- Moni yritystoiminta tapahtuu toisten omaisutta hyväksi käyttäen. Esimerkiksi monet ratsastustallit ovat tällaisia. Niillä on hehtaari maata, mutta ratsastustoiminta tapahtuu muiden mailla. Oma lukunsa ovat marjanpoimijat, kuvailee MTK:n johtaja Markku Tornberg Ylen aamu-tv:n sohvakeskustelussa.
- Kun puhutaan liiketoiminnasta, niin kyllähän jo käytössäännökset sanovat, että toisen omaisuutta ei käytetä liiketoimintaan muuten kuin kysymällä ensin lupa, Tornberg jatkaa.
Marjanpoimintayrityksiä edustavan Arktiset Aromit -yhdistyksen toiminnanjohtaja Simo Moisio on sitä mieltä, että jokamiehenoikeuksien rajoittaminen haittaisi kotimaisen marjateollisuuden kansanvälistä kilpailukykyä.
- Suomessa on yli 40 000 metsänomistajaa, eikä luonnosta ei löydy numeroita, että marjanpoimijat voisivat kysyä luvan poimia marjoja metsänomistajan mailta. Luvan kysyminen on käytännössä mahdotonta, vastaa Moisio MTK:n johtajalle.
Markku Tornberg myöntää, että marjateollisuuden kannalta täytyy tarkkaan miettiä, miten jokamiehenoikeuksien rajoittaminen tehdään.
- Kaksi asiaa täytyy kuitenkin saada järjestykseen: Mistä poimitaan ja mikä on poimintatapa, hän tarkentaa.