1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

MTK haluaa rajoittaa jokamiehenoikeuksia

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliiton mielestä kaupallisessa toiminnassa ei saisi käyttää hyväkseen jokamiehenoikeuksia. Marjateollisuus vastustaa rajoituksia.

Kotimaan uutiset
Vieraina johtaja Markku Tornberg MTK:sta sekä marjanpoimintayrityksiä edustavan Arktiset aromit -yhdistyksen toiminnanjohtaja Simo Moisio.
Aamu-tv:n vieraina olivat johtaja Markku Tornberg MTK:sta sekä marjanpoimintayrityksiä edustavan Arktiset aromit -yhdistyksen toiminnanjohtaja Simo Moisio.

- Moni yritystoiminta tapahtuu toisten omaisutta hyväksi käyttäen. Esimerkiksi monet ratsastustallit ovat tällaisia. Niillä on hehtaari maata, mutta ratsastustoiminta tapahtuu muiden mailla. Oma lukunsa ovat marjanpoimijat, kuvailee MTK:n johtaja Markku Tornberg Ylen aamu-tv:n sohvakeskustelussa.

- Kun puhutaan liiketoiminnasta, niin kyllähän jo käytössäännökset sanovat, että toisen omaisuutta ei käytetä liiketoimintaan muuten kuin kysymällä ensin lupa, Tornberg jatkaa.

Marjanpoimintayrityksiä edustavan Arktiset Aromit -yhdistyksen toiminnanjohtaja Simo Moisio on sitä mieltä, että jokamiehenoikeuksien rajoittaminen haittaisi kotimaisen marjateollisuuden kansanvälistä kilpailukykyä.

- Suomessa on yli 40 000 metsänomistajaa, eikä luonnosta ei löydy numeroita, että marjanpoimijat voisivat kysyä luvan poimia marjoja metsänomistajan mailta. Luvan kysyminen on käytännössä mahdotonta, vastaa Moisio MTK:n johtajalle.

Markku Tornberg myöntää, että marjateollisuuden kannalta täytyy tarkkaan miettiä, miten jokamiehenoikeuksien rajoittaminen tehdään.

- Kaksi asiaa täytyy kuitenkin saada järjestykseen: Mistä poimitaan ja mikä on poimintatapa, hän tarkentaa.

Lue seuraavaksi