Sompasaaressa lämpiää salainen sauna

Helsingissä on viime aikoina huhuttu salaperäisestä saunasta, joka löytyy Kalasataman liepeiltä. Saunomaan saa mennä kuka tahansa, joka tuo omat puut mukanaan, pitää paikat kunnossa, eikä telo itseään liukkailla rantakivillä.

Kotimaa
Salasauna Sompasaaressa
Rakennusjätteestä koottu sauna on kaikille auki Sompasaaressa.Yle / Jari Mäkäräinen

Helsingistä löytyy nyt yksi todella yleinen sauna. Sompasaaren päässä nököttää rakennusjätteestä kasattu sauna, johon kuka tahansa on tervetullut. Seinässä oleva kyltti julistaa rakennuksen olevan Vastakulttuurisauna Sompasauna, kansan kansalle rakentama.

Lauteille mahtuu kerralla viidestä kuuteen ihmistä ja ikkunasta aukeaa huikea näkymä merelle ja Katajanokalle. Maalattiaisen saunan nurkassa lämpöä puskee iäkäs, mutta toimiva Harvian kiuas. Löylyvedet saa ulkoa löytyvästä sadevesitynnyristä.

Saunaa ei voi varata, eikä naisten ja miesten vuoroja ole erikseen. Löylyyn pääsee, kunhan käy ostamassa huoltoasemalta polttopuut mukaansa ja osaa laittaa kiukaan alle tulet sytyttämättä paikkoja palamaan.

Typeryys kielletty

Vaikka saunominen on vapaata, on sääntöjä syytä noudattaa, jotta seuraavillakin löylyttelijöillä on mahdollisuus laadukkaaseen kylpemiseen. Viereiselle patsastyömaalle ei saa mennä toikkaroimaan, naapureilta ei saa varastella, omat roskat viedään pois lähtiessä, eikä Kalasataman venepukkeja tai muita rakenteita sovi tyrkkiä kiukaan pesään.

Uimaan pulahtavia saunottelijoita kehotetaan seinään kiinnitetyissä ohjeissa ottamaan rannalle henkivakuutukseksi valpas kaveri. Rantakivet ovat liukkaita, ranta epätasainen ja saunan edustan merialue vilkkaasti liikennöity. "Älä ole typerä. Kallo halkeaa, köli ei."