Kemijoen limoittuminen kiusaa jokivarren asukkaita

Rantojen ja kalastusvälineiden limoittuminen haittaa tänäkin kesänä Kemijoen virkistyskäyttöä ja kalastusta Taivalkosken voimalaitoksen alapuolella.

luonto
Vihreää limaa Kemijoessa
Matti Sunnari / Yle

Jokivarren asukkaiden mukaan näkyvää vihreää limaa rantakivissä sekä kalastusvälineissä on ollut joka kesä sen jälkeen, kun Napapiirin Kala Oy kuutisen vuotta sitten keskitti kalankasvatustoiminnan Taivalkosken voimalapadon yläpuolelle.

Vuosikymmeniä jokivarressa asunut Ala-Kemijoen kalastusalueen isännöitsijä Eero Yliniemi sanoo, ettei asukkaiden huolta laitoksen vaikutuksista otettu huomioon lupia myönnettäessä ja seuraukset näkyvät nyt.

- Ravinnekuormia laskettaessa oli jo tiedossa, että sen vaikutusalue yltää aivan Perämerelle asti. Pahiten se näkyy Alapaakkolan, Ilmolan ja Koroiskylän alueella, Eero Yliniemi toteaa.

- Vesituomioistuin vetoaa siihen, että kun on paljon vettä, niin ravinteet sekoittuvat ja levittäytyvät laajalle alalle, mutta ei huomioida, että kun tuotanto on suurimmillaan niin joen virtaus on pienimmillään, Yliniemi jatkaa.

Ei sille voi mitään, ellei lähde lakaisemaan rantakiviä.

Eero Yliniemi

Taivalkosken kalanviljelylaitokselle on myönnetty ympäristölupa vuoteen 2018 saakka. Luvan mukaan laitos saa kasvattaa vuosittain 190 tonnia kalaa ja käyttää siihen 210 tonnia rehua.

Yliniemen mukaan limoittumiselle ei voi kerrassaan mitään.

- Tämän kanssa täytyy elää. Vesioikeusprosessi on käyty loppuun ja laitoksella on virallinen lupa. Ei sille voi mitään, ellei lähde lakaisemaan rantakiviä.