1. yle.fi
  2. Uutiset

Maistuisiko lautasellinen kesäkeittoa?

Kesäkeitto on monen mielestä etovaa soppaa. Se on keikkunut kouluruokien inhokkilistan kärjessä jo vuosikymmeniä.

ilmiöt
Herneenpalkoja litranmitassa.
Milla Holm / Yle

1980-luvun kasvatti kuvailee kesäkeittoa "ällöttäväksi sopaksi". Päälle kolmekymppinen nainen sanoo sitä "kouluruuan huonouden huipentumaksi". Yhtä huonoja muistoja on vanhemmillakin, kaikkien ikävät kokemukset kesäkeitosta liittyvät kouluvuosiin.

Joensuun Taitokorttelissa kesäkeittoa valmistava Päivi Turtiainen ei ihmettele miksi niin moni inhoaa kesäkeittoa, hänellekin on sattunut vastaanlaisia tapauksia kouluvuosinaan.

- Muistan, että kesäkeittopäivä oli semmoinen, että se syötiin melkein itkien. Se oli ulkonäöllisesti semmoista, että ei tehnyt mieli laittaa lusikkaa suuhun.

Turtiainen on myöhemminkin törmännyt pahanmakuiseen keittokokemukseen.

- Olin kerran syömässä eräässä kahvilassa. Siitä on aikaa jo parikymmentä vuotta. Sain harmaassa liemessä olevia sekavihanneksia, liemessä ei ollut suolaa eikä muutakaan makua. Sellainen on minun mielestä todella huono kesäkeitto.

Maukas keitto syntyy tuoreista kasviksista

Jos kesäkeiton valmistaa oikeista aineksista on se yksi parhaan makuisista keitoista. Keittoon tarvitaan uusia perunoita, tuoreita porkkanoita, sipulia, kukkakaalia sekä herneitä.

Taitokorttelissa keittoa keitetään omalla erityisellä tyylillä, selvittää Päivi Turtiainen.

- Uudet perunat laitetaan mahdollisimman vähäiseen vesimäärään kiehumaan. Sinne lisätään oikeaa voita. Se imeytyy perunoihin ja siitä tulee todella hyvä maku.

Multaisia perunoita paperipussissa tiskipöydällä, vieressä kattila ja voipaketti.
Milla Holm / Yle

Keittoon lisätään sipulit varsineet, porkkanat ja kukkakaali. Loppuvaiheessa sekaan laitetaan herneenpalot ja herneet. Keiton viimeistelee hyvänmakuinen ruokakerma. Keitto ei vaadi suolan lisäksi muuta maustamista. Päälle voi ripotella tuoretta persiljaa silputtuna.

Unohda pakasteet

Kesäkeiton teko alkaa mennä pieleen jos päätyy pakastevihanneksiin. Niissä ei ole makua, eikä näköä.

- Jos niistä kuitenkin tekee keiton, niin sitten täytyy käyttää mausteita ja vaikkapa sulatejuustoa, että saa keittoon makua.

Keiton voi varioida erityyppiseksi jos maidon jättää pois ja sen korvaa esimerkiksi kookosmaidolla tai lisää kerman sijaan sulatejuustoa.

Toiset tykkäävät vähän tanakammasta keitosta ja haluavat suurustaa keiton.

- Jos keittoa suurustaa liikaa siitä tulee helposti liian paksua, kastikemaista. Se ei varmasti maistu hyvältä, neuvoo Päivi Turtiainen.

Lue seuraavaksi