Naapurin huussissa ei asioida jokamiehen oikeudella

Vaikka  metsissä saa huoletta marjastaa, sienestää, uida ja onkia, toisen pihapiiriin ei saa mennä. Mutta mistä tietää, milloin on liian lähellä? Lakipykälistä ei metrimäärä selviä.

Kotimaa
Ulkohuussin ovessa kyltti hotelli helpotus
Ville Makkonen / Yle

Jokamiehen oikeudella suomalaiset voivat onkia, marjastaa, sienestää ja liikkua muutenkin hyvin vapaasti metsissä ilman maanomistajan lupaa. Pihapiiriin ei saisi mennä, mutta miten metsämökin pihapiiri määritellään?

- Ei sille sellaista metrimäärä löydy. Voisi sanoa, että kyse on sellaisesta henkisestä rajasta, muotoilee Haminan poliisiaseman vanhempi konstaapeli Jarkko Lappeteläinen.

Hän kehottaakin jokaista kuvittelemaan itsensä mökkiin ja miettimään, miten lähelle itse haluaisi vieraiden marjastajien tulevan. Maastosta riippuen sovelias etäisyys voi olla muutamia satoja metrejä tai muutamia kymmeniä metrejä.

- Pitää toimia sillä tavalla, ettei häiritse ketään fyysisesti tai henkisesti. Ehkä on hyvä jättää lähellä olevat marjat siinä asuville, suosittelee Lappeteläinen.

Voisi sanoa, että kyse on sellaisesta henkisestä rajasta.

Jarkko Lappeteläinen

Vaikka jokamiehen oikeudet mietityttävät monia, vanhemman konstaapelin mukaan harva on asiasta poliisiin yhteydessä.

- Olisiko niin, että kauniissa luonossa asuvilla ihmisillä on pidempi pinna? Mutta meiltä saa kyllä apua, jos tarvitsee, lupaa Jarkko Lappeteläinen.

Hätä ei lue lakia?

Toistuvasta toisen pihapiirin läpi kulkemisesta voidaan rangaista. Joissakin tapauksissa jokamiehen oikeuksien ylittäminen voidaan laskea jopa kotirauhan rikkomiseksi.

- Eihän näistä mitään vankilatuomioita määrätä. Sakolla selviää, arvioi vanhempi konstaapeli.

Hengenvaarallisissa tilanteissa hätä ei kuitenkaan lue lakia. Talvella jäihin tippunut voi tarpeen tullen murtautua saunamökkiin lämmittelemään odotellessaan apuvoimia.

- Omistajalle pitää tietysti kertoa ja korvata vahingot joita on aiheuttanut. Ja vahingot on oltava perusteltavissa, korostaa Lappeteläinen.

Eihän näistä mitään vankilatuomioita määrätä.

Jarkko Lappeteläinen

Onpa Kymijoen varrelta kantautunut kertomuksia, että kutsumattomat marjastajat olisivat mustikan poiminnan lomassa käyttäneet myös mökkiläisten ulkohuussia.

- Ihan tosi? Tuossa mennään kyllä ihan selvästi jo rajan yli. Jos ihan lain kirjaimen mukaan puhutaan, niin ei se ole sallittua, toteaa Lappeteläinen.

Järjen käyttö sallittu

Kävellen, pyörällä ja ratsain voi liikkua hyvin vapaasti muiden mailla mutta ei moottoriajoneuvolla.

- Ja kuka tahansa voi väliaikaisesti pistää teltan pystyyn metsään, mutta se että siinä olisi vaikka kaksi viikkoa tai pidempään, niin se ei ole sallittua.

Myös avotulen teko ja puiden vahingoittaminen on kielletty, vaikka grillaaminen ja retkikeittimen käyttö on sallittua. Onkia ja pilkkiä saa, mutta muuhun kalastukseen ja metsästykseen tarvitaan luvat. Lisätietoja jokamiehen oikeuksista kaipaavia vanhempi konstaapeli neuvoo kääntymään Internetin puoleen.

- Mutta kaikista tärkeintä on käyttää sitä omaa järkeään, Lappeteläinen summaa.