Savolaiset odottavat sähköalennusta - "Ei voi luvata"

Sähkön pörssihinta on historiallisen alhaalla. Kuluttajat toivovat sen näkyvän sähkölaskussa.

sähkön hinta
Uuden voimalinjan rakentamista suunnitellaan Keski-Suomeen.
YLE / Keijo Salokangas

Sähkön pörssihinnan rajun laskun odotetaan näkyvän ennen pitkää myös sähkön kuluttajahinnoissa. Heinäkuussa sähkön kilowattihinta pohjoismaisessa sähköpörssissä on laskenut jopa yhteen senttiin, kun se viime vuosina on liikkunut kuudenkin sentin tuntumassa.

Savon Voiman talousjohtaja Olli Räsänen arvioi, että mikäli tilanne jatkuu samankaltaisena, vähittäishinnoissa heidän asiakkaillaan lasku näkyy syksyn aikana. Historiallisen alhainen hinta ei kuitenkaan välttämättä tarkoita kuluttajille koko vuosituhannen halvimpia sähkölaskuja.

- Ihan suoraan sellaista ei voi luvata. Pitää muistaa myös se, että yhteiskunnan toimenpiteillä on pyritty energian hintaa nostamaan. Mutta jos pörssihinnat pysyvät alhaalla, kuluttajahinnat voivat laskea hyvinkin alas, Räsänen uumoilee.

Kuopion Energialla sähkön pörssihintoja seurataan vielä rauhassa. Myyntijohtaja Ari Sormusen mukaan lopulliseen hintaan vaikuttavat muun muassa kuluvan, huonon turvekesän tuotantokustannukset.

Sähkön hinta laskee tyypillisesti kesäisin, kun kysyntä on vähäisempää. Tämän kesän sateet ovat lisänneet huomattavasti vesivoimaloiden tuotantoa, joten tarjonta on korkealla.