Helsingin olympialaisista on kulunut 60 vuotta

Vuoden 1952 olympialaisten järjestäminen oli sodan jälkeiselle Suomelle suuri ponnistus. Iso urheilutapahtuma oli symbolisesti tärkeä, kun pieni kansa tuli tunnetuksi ympäri maailmaa.

Kotimaa
Paavo Nurmi sytyttää olympialiekin Helsingin olympialaisissa 1952.

Olympiatulen sytyttämisestä Helsingin olympiastadionilla on tullut kuluneeksi 60 vuotta. Torstaina 19.7. Helsingissä laskettiin seppele Paavo Nurmen patsaalle juhlavuoden ja avajaispäivän kunniaksi.

- Kyllä ne olivat hienot ja juhlavat, vaikka satoi vettä. Oli hienoa, kun joukot tulivat kentälle, ja Paavo Nurmi sytytti olympiatulen. Vaikka olimme pieni kansa, koko maailma tunsi meidät, kilpailuissa järjestelytehtävissä aikoinaan ollut sotaveteraani Olavi Siitonen muistelee tasan 60 vuotta myöhemmin.

Avajaisiin olympiastadionille saapui aikoinaan 70 000 ihmistä ihmettelemään ja ihastelemaan urheilujuhlan tunnelmaa.

Urheilujuhla siirtyi talvisodan vuoksi

Olympialaisten piti olla Helsingissä jo vuonna 1940, mutta talvisota tuli väliin. Vuoden 1952 olympialaiset olivatkin odotettu tapahtuma, vaikka kilpailujen järjestäminen oli Suomelle suuri ponnistus.

Vaikka olimme pieni kansa, koko maailma tunsi meidät.

Olavi Siitonen

Kisavieraiden vastaanottamiseksi rakennettiin Seutulan lentokenttä, kulkuyhteyksiä parannettiin, ja kilpailjoille piti rakentaa majoitusta Käpylään ja Otaniemeen. Urheilijoita tuli lähes 70 eri maasta.

Nyt 60 vuotta myöhemmin muistojuhlallisuuksiin osallistuneiden mielestä ei tunnu todennäköiseltä, että Suomessa järjestettäisiin uudet olympialaiset.

- Minä luulen, että se tulee liian kalliiksi. Ehkä maailmanmestaruuskilpailut voisimme järjestää, mutta kesäolympialaiset tulevat niin kalliiksi, sotaveteraani Olavi Siitonen pohtii.