1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Tunisian Ben Alille toinen elinkautinen

Syrjäytetty diktaattori tuomittiin poissaolevana. Zine al-Abidine Ben Ali pakeni Saudi-Arabiaan tammikuussa 2011.

Zine al-Abidine Ben Ali Tunisin lentokentällä 13. joulukuuta 2010. Kuva: STR / EPA

Tunisian syrjäytetty diktaattori Zine al-Abidine Ben Ali on tuomittu torstaina elinkautiseen vankeuteen poissaolevana. Kyseessä on toinen Ben Alin saama elinkautinen vankeusrangaistus. Hän sai tuomion Tunisian kansannousussa kuolleiden surmaamisesta.

Ben Ali on maanpaossa Saudi-Arabiassa. Tunisia on pyytänyt häntä luovutettavaksi, mutta ei ole saanut vastausta pyyntöönsä. Hänet on aiemmin tuomittu myös kymmenien vuosien vankeuteen poissaolevana elinkautistensa lisäksi.

Samassa oikeudenkäynnissä torstaina tuomittiin myös kymmeniä muita Tunisian entiseen johtoon kuuluneita. Muun muassa presidentin henkivartiokaartin johtaja Ali Seriati tuomittiin 20 vuoden vankeuteen ja entinen sisäministeri Rafik Relhaj Kacem 15 vuoden vankeuteen. Molemmat ovat jo vankilassa.

Muut jaetut tuomiot olivat viidestä 20:een vuoteen, Ben Ali sai ainoana elinkautisen. Tämänkertaiset tuomiot koskivat Tunisian pääkaupungissa ja maan pohjoisosassa mielenosoituksissa kuolleita. Aiemmat tuomiot on jaettu maan eteläosan väkivaltaisuuksista.

Kuolleiden läheiset raivostuivat virkamiesten liian pieninä pitämistään tuomioista.