1. yle.fi
  2. Uutiset

Saaristo houkuttaa sateessakin

Sateinen alkukesä ei saaristossa pahemmin ole leikannut matkailijalukuja. Varsinkin veneilijöitä vehmas saaristo vetää puoleensa, muut matkalaiset ovat sateen uhatessa herkempiä muuttamaan suunnitelmiaan.

Saaristo ja saaret
Nauvon venesatama 2012
Kauniilla ilmalla saaristossa on tungosta.Sannimari Lehtilä / Yle

Kesän matkailijamäärät saaristossa ovat pysyneet tänä vuonna melko lailla entisellään huolimatta sateisesta heinäkuusta.Nauvon venesataman paikat ovat olleet täynnä koko kesän ja rengastiellä on riittänyt kulkijoita aiempien vuosien malliin, kertoo Paraisten matkailupäällikkö Niclas Gestranius.

Hän myöntää kuitenkin, että kelillä on vaikutusta matkailijamääriin myös saaristossa.

-Olen kuullut, että ulkosaaristossa on ollut vähemmän ihmisiä kuin aikaisemmin ja totta kai kelit vaikuttavat tähän, arvioi Gestranius.

Hän uskoo, että veneiljät ovat muita hanakampia lähtemään liikkeelle oli keli sitten millainen tahansa.

- Heillä ratkaisee paljon se, että aikaisempinakin vuosina on lähdetty vastaavasti liikkeelle. Sitäpaitsi he ovat havainneet, että vaikka sää mantereella on sateinenkin, niin useasti saaristossa ja ulkomerellä on poutaista, eikä sateista ole tietoakaan. Saaristossahan kesäaikaan yleensä sataa vähemmän ja harvemmin kuin mantereella, sanoo Gestranius.

Hän arvioi, että satunnaiset matkailijat sen sijaan herkemmin jättäytyvät pois, jos säät eivät ole kesäisen aurinkoisia.

Gestranius kertoo, että Varsinais-Suomen matkailuohjelmaa ollaan parhaillaan päivittämässä. Sitä laadittaessa kunnat pohtivat yhdessä matkailun toimijoiden kanssa tulevaisuuden painopisteitä alueen matkailumarkkinointiin.

Lue seuraavaksi