1. yle.fi
  2. Uutiset

Känniliikunta on kesän hitti

Kesällä tulee helposti urheiltua krapuloissa: kenkuttaa, kun hyvä laihdutuskuuri on töpätty. Vetäisinkö hikikuurilla höyryt tiehensä? Silloin ollaan vaarallisella tiellä.

urheilu
Mies ja nainen juoksulenkillä.
Comstock

Huippu-urheilijatkin yltävät jopa maailmanmestareiksi humalassa, jos lehtitiedot vain pitävät paikkansa. Ei kännissä liikuntaa harrastaminen voi olla vaarallista kun elokuvassakin kerrotaan erään urheilijan kännihypyistä mäessä. Kuudet talviolympialaiset kokenut urheilulääkäri Seppo Rehunen ei usko, että puheissa olisi perää.

- En oikein usko, että hyppyjä voi tehdä kännissä, sillä mäkihyppy vaatii äärimmäistä tarkkuutta. Esimerkiksi ponnistuksen pitää osua tismalleen kohdalleen. Pientä rohkaisua on voitu ottaa. Urheilijalta ei ole alkoholin kohtuullinen käyttö kielletty mutta känni ei sovi – ei urheilijalle eikä katsojalle, korostaa Rehunen.

Alkoholi ei ole dopingaine, vaikka sen käyttö on kielletty joissakin urheilulajeissa, jos siitä katsotaan olevan hyötyä.

- Tarkkuutta vaativissa lajeissa alkoholi on kielletty kuten ammunta, keilailu ja jousiammunta sekä tämän tyyppiset lajit. Vähän käytettynä alkoholi voi auttaa poistamaan käden tärinää. Pieni määrä alkoholia lisää rauhallisuutta ja tarkkuutta, tietää Seppo Rehunen.

Krapulassa rytmihäiriön vaara

Liikuntaa ei yleensä suositella henkilölle, joka on alkoholin vaikutuksen alainen tai krapulassa. Krapulavaiheessa esimerkiksi sydämen rytmihäiriöalttius kasvaa ja äkkikuoleman vaara lisääntyy.

- Kuntourheilussa sydämen rytmihäiriö on suurin vaara. Jos edellisenä iltana on juhlittu ja seuraavana päivänä lähdetään pitkäkestoiseen liikuntaan, sydämen rytmihäiriö on ilmeinen vaara. Siihen liittyy veren sokeripitoisuuden ja -hormonitasojen heilahtelua. Ei kannata ottaa riskejä.

- Kohtuullinen alkoholin käyttö ei ole urheilijalta kielletty. Täysin selkeästi tiedetään, että ihan pienellä alkoholimäärällä on terveyttä edistäviä vaikutuksia. Pientä viinilasillista silloin tällöin ei tule väheksyä. Alkoholi ei ole tabujen listalla, mutta alkoholi ja liikunta eivät ole hyvä yhdistelmä, tietää Rehunen.

Lue seuraavaksi