Järvien suojeluyhdistykset tekevät tehokasta tulosta

Suomalainen vapaaehtoinen vesiensuojelutyö on eurooppalaisittain ainutlaatuista. Maamme toiseksi vanhin vesiensuojeluyhdistys Valajärven suojeluyhdistys täyttää jo 40 vuotta.

Kotimaa
Näkymä tyynelle Valajärvelle.
Pekka Koskinen

Sunnuntaisen juhlapuheen pitäjä, eurokansanedustaja Sirpa Pietikäinen korostaa, että suomalainen vapaaehtoinen vesiensuojelutyö on kansalaismielipiteen herättelijänä erittäin tärkeää ja tulokset kertovat onnistumisesta.

- Tämä työ mitä Suomessa tehdään on laajuudessaan ja tehokkuudessaan ainutlaatuista Euroopassa ja erittäin tärkeää tuhansien järvien maalle, sanoo Sirpa Pietikäinen.

Suomessa akuutteja suurimpia vesiensuojeluasioita ovat kaivoksen vaikutukset, turvekysymys sekä haja-asutus-mökkiasumisen jätevedet.

- Kaikissa näissä tapauksissa suojeluyhdistyksillä on myös poliittista vaikutusvaltaa aktiivisena mielipideherättelijänä. Siksi tämä vapaaehtoinen työ on hyvin tärkeää.

Matala Valajärvi

Kirkasvetinen Valajärvi sijatisee Janakkalan kunnan ja Hämeenlinnan kaupungin (Rengon) alueella. Järvi kuuluu Kokemäenjoen vesistöön ja on latvajärvi, johon ei laske yhtään jokea. Järven pinta-ala on 3,5 neliökilometriä, se on melko matala, keskisyvyys vain 4,2 metriä.

- Valajärvelle on ominaista, että vettä on vähän ja se vaihtuu hitaasti, mikä tekee järvestä erityisen herkästi haavoittuvan, kertoo suojeluyhdistyksen puheenjohtaja Pekka Koskinen.

Työtä on riittänyt

Valajärven suojeluyhdistys on Suomen toiseksi vanhin "oman järven " suojeluyhdistys. Se toimii erittäin aktiivisesti Valajärven veden laadun puolesta. Yhdistyksen alkuvuosina ohjeistettiin ahkerasti rannalla asuvia mökkiläisiä. Kokemäenjoen vesiensuojeluyhdistys aloitti veden laadun mittauksen jo 40 vuotta sitten.

Seuraavana vaiheena oli jätehuollon järjestäminen koko järven alueella. Viikottainen jätehuolto sekä ns. romulavat ovat olleet toiminnassa lähes 20 vuotta.

Nykyään valajärveläiset keskittyvät kala- ja rapukannan hoitoon. Yhdistys on kustantanut hoitokalastuksen kolme kertaa viimeisten 10 vuoden aikana. Yhdistys on myös istuttanut järveen täplärapuja yhteistyössä viranomaisten kanssa. Rehevöitymistä vastaan on lisäksi suunniteltu kaislan niittoa kesällä 2012.

Muikkubileet

Valajärven suojeluyhdistys jakaa mökkiläisille tietoa vesiensuojelusta sekä muista ajankohtaisista asioista verkkosivujensa kautta.

Viiden vuoden aikana yhdistys on järjestänyt elokuun viimeisenä viikonloppuna ns. muikkubileet, jotka ovat keränneet lähes kaikkien mökkien edustajat paikalle. Kesällä 2011 kutsuttiin Valajärven alueen kuntien edustajat kertomaan jätevesiasioista ja vesien suojelullisista toimenpiteistä.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus