Brändipoliisi valvoo Lontoon olympialaisia silmä kovana

Lihakauppiaan olympiarengasmakkarat ja alusvaatemyymälän lannevanteet olivat liikaa valvojille. Kisasponsori Visa poistatti kilpailijoiden pankkiautomaatit ja korvasi ne omillaan.

urheilu
Lontoon olympialaisten maskotit Wenlock ja Mandeville.
EPA / Lontoon olympialaisten järjestelykomitea

Erityiset "brändipoliisit" valvovat tarkasti Britannian yrittäjiä, jotta nämä eivät pääsisi hyödyntämään luvatta Lontoon olympialaisia.

Olympialaisia varten säädetty erityislaki kieltää yrityksiä, jotka eivät ole kisojen virallisia sponsoreita, hyödyntämästä olympialaisiin liittyviä sanoja tai symboleita mainoksissaan ja tuotteissaan. Britanniassa on muun muassa laadittu lista mainoksissa kielletyistä sanoista. The Independent -lehden mukaan kisojen aikana kiellettyjä sanoja ovat muun muassa olympialaiset, Lontoo, kulta, hopea, 2012 ja kesä.

Etelä-Englannin Weymouthissa toimiva lihakauppias joutui poistamaan kylttinsä, jossa makkarat muodostivat olympiarenkaat. Keskienglantilainen alusvaatekauppa komennettiin puolestaan poistamaan mallinukeille näyteikkunassa laitetut olympiarenkaiden värejä toistavat lannevanteet.

Kisasponsori Visa on poistattanut olympialaisten kisapaikoilta 27 kilpailijoidensa pankkiautomaattia ja tuonut tilalle kahdeksan omaa automaattiaan. Kisapaikoilla voi maksaa vain käteisellä tai Visa-kortilla. Kilpailevia luottokortteja käyttävät joutuvat hankkimaan Visan pystyttämistä kioskeista Visan prepaid-kortit.

Työntekijät valmistavat Lontoon olympialaisten Wenlock-maskottipehmoleluja.
Työntekijät valmistivat Lontoon olympialaisten Wenlock-maskottipehmoleluja tehtaassa Dafengin kaupungissa Kiinassa 8. heinäkuuta.Zhou GK / EPA

Käteisen rahan on pelätty loppuvan helposti vähäisistä pankkiautomaateista, joten kisaturisteja on kehotettu tuomaan mukanaan Lontooseen käteistä rahaa.

Ruokaa myyvät pisteet eivät saa kisapaikoilla myydä esimerkiksi ranskanperunoita, sillä pikaruuan myyntiin on annettu yksinoikeus McDonald'sille.

Lontoon olympialaisten järjestelykomitea perustelee tiukkaa linjaa virallisten kisasponsoreiden oikeuksien suojelemisella. Virallisia sponsoreita ovat muun muassa Coca-Cola ja Samsung.

Lähteet: AFP, AP