Suomi edelleen kännykän käytön luvattu maa

Tekniikan kehittyminen ja mobiilidatan suhteellisen edullinen hinta mullistavat kännykän käytön. Jo nyt kännykkä ja tablettitietokone ovat sulautumassa yhteen. Kehityksen suunnan paljastaa se, että matkapuhelinverkossa siirretyn datan määrä on muutamassa vuodessa yli satakertaistunut, ja määrän arvioidaan kasvavan edelleen.

Kotimaa
Infografiikkaa matkaviestinverkoissa siirretystä informaartiosta.
Lasse Isokangas / Yle uutisgrafiikka

Suomessa on enemmän kännykkäliittymiä kuin missään muussa Pohjoismaassa, ja kännyköiltä vaaditaan myös yhä enemmän. Tekniikka kehittyy vauhdilla, ja tablettitietokoneet ja kännykät menevät kohta sekaisin. Yksi valmistaja tarjoaakin ne jo yhdessä paketissa, eli tabletti itsessään sisältää erillisen kännykän.

Vaikka suomalaiset puhuvat ja tekstailevat yhä enemmän, varsinainen mullistus tapahtuu juuri kannettavien, eli älypuhelinten ja tablettien käytössä. Siirretyn datan määrä on muutamassa vuodessa satakertaistunut, ja kasvu jatkuu hurjana: ensi vuonna päästänee jo lähes kahteensataantuhanteen teratavuun.

Suomi edullinen maa matkapuhelinten käyttäjille

Tilanne muuttuu varmasti vielä tästäkin, kun kokoontaiteltavat näytöt tulevat. Ostopäällikkö Ari Sistonen Verkkokauppa.comista ei usko, että syksyllä vielä nähdään taiteltavia näyttöjä, mutta muita uutuuksia kyllä.

Jos katsotaan kansainvälistä vertailua, niin suomi on hyvin edullinen sekä matkapuhelinhinnoissa, että erityisesti näissä tiedonsiirtopalveluiden hinnoissa matkapuhelinverkoissa.

Joonas Orkola

- En usko, että vielä tässä vaiheessa, mutta langaton lataus voi olla jo lähempänä, katotaan missä vaiheessa valmistajat sen saavat meille.

Matkapuhelimen käytön muuttumista selittää tekniikan lisäksi edulliseksi kilpailtu hinta niin puheluissa kuin mobiilidatassa kertoo viestintämarkkina-asiantuntija Joonas Orkola Viestintävirastosta.

- Jos katsotaan kansainvälistä vertailua, niin Suomi on hyvin edullinen sekä matkapuhelinhinnoissa, että erityisesti näissä tiedonsiirtopalveluiden hinnoissa matkapuhelinverkoissa. Voidaan myös sanoa, että hintataso on koko ajan laskenut.