Hyväntuulenhevonen Boker jahtaa ravikuninkuutta

Jos on huonolla tuulella ja lähtee ajamaan Pokerilla, tulee heti paremmalle päälle, luonnehtii Esa Holopainen ravikuninkuudesta kilpailevaa Bokeria.

Esa Holopainen (Kirjailija)
hevonen

Mitä voi odottaa suomenhevosoriilta, jonka isä on ravikuningas Viesker ja isälinjasta löytyvät myös Vokker sekä Vieteri? Kasassa on aika hyvä geenipaketti, kun emänisänä vielä on kuninkaallinen Patrik.

Punarautiaan 9-vuotiaan Bokerin omistaa viiden kimppa, johon kuuluvat muun muassa hevosen kasvattaja Pekka Luukkonen ja valmentaja-ohjastaja Esa Holopainen.

Boker on nostettu yhdeksi suosikiksi Fransin ja Frankon ohella viikonloppuna Mikkelin kuninkuusraveissa.

- Jännitystä on ilmassa, mutta hevosen kanssa on viime päivät valmistauduttu ihan normaaliin tapaan, kertoo Esa Holopainen.

Se ei ole enää tasapaksu menijä. Mailikin käy sille nyt hyvin.

Esa Holopainen

Holopaisen ravitallilla Hollolassa on hienot maastot virittää kilpahevonen kuntoon. Bokerin valmennukseen kuuluu treenilenkkien ajamisen lisäksi normaalit hiitit. Pari-kolme kertaa viikossa hevonen kahlaa järvessä, joskus sitä uitetaan.

- Uittaminen on hyvä keino palauttaa hevosta reippaamman ajon jälkeen, toteaa Esa Holopainen.

Uhkana laukka

Kun Boker tuli Esa Holopaiselle 2-vuotiaana, valmentaja tajusi heti oriissa piilevän kapasiteetin. Boker osasi jo nuorena ravata hyvin.

- Se oli fiksu jo silloin. Luonne merkitsee paljon. Monet hevoset kuluttavat energiaa turhaan stressaamiseen, mutta Boker ei tee sitä. Se on rauhallinen kotona ja tosi hyvä ajaa.

Kilparadalla ori syttyy ja kilpailuvietin vuoksi laukan vaara on lähtötilanteessa melko iso. Ori ei halua antaa periksi kilpakumppaneille, vaan pyrkii lähtemään auton takaa kaikkein nopeimmin.

Matkat Kuninkuusraveissa sopivat Bokerille ja ori on tällä kaudella saanut lisää nopeutta.

- Se ei ole enää tasapaksu menijä. Mailikin käy sille nyt hyvin, summaa Esa Holopainen.

Boker aloittaa lauantaina kuninkuusurakan kakkosradalta. Holopaisen mukaan paikka on hevoselle loistava.

Meillä on hyvä mahdollisuus voittaa.

Esa Holopainen

- Rinnalla ei ole hirmu nopeita hevosia, joten laukan vaara ei lähtiessä ole niin suuri.

Kuninkuus kiikarissa

Sunnuntainen raskas mailin päätösmatka on usein sekoittanut pakkaa. Kaikki riippuu siitä, mistä asemista lähdetään 3100m matkalle.

- Jos olemme kärkipässä, olen luottavaisin mielin. Yritän saada hyvän ja säästäväisen juoksun hevoselle.

Kuninkuusravit on kokeneelle valmentajallekin vuoden kohokohta. Erityisesti nyt, kun omassa tallissa on hevonen, joka voidaan loimittaa voittajaksi.

Bokerin parhaat vuodet juoksijana ovat edessä. Ori on ravannut vasta 70 starttia. Tämä kausi on mennyt hyvin ja voittoja on tullut.

- Jos emme nyt onnistu, niin tulevina vuosina Pokerilla on kaikki mahdollisuudet voittaa kuninkuus. Sitä ei ole vielä koskaan trimmattu loppuun asti, sanoo Esa Holopainen.

Paluu kotiin

Bokerin kasvattaja Pekka Luukkonen ja osa omistajaporukasta ovat Puumalasta, joten Mikkelin raviradalla hevonen palaa kotiseuduilleen.

- Pokeri on kunnossa, eikä vastassa ole yhtään ylivoimaista hevosta. Toivotaan, että kaikki onnistuu ja ori menee ravia koko matkan. Meillä on hyvä mahdollisuus voittaa, tuumii Esa Holopainen.

boker hevonen
Johanna Talasterä / Yle
hevonen suomenhevonen ravihevonen
Esa Holopainen ja Boker.Johanna Talasterä / Yle
Pekka ja Minna Luukkonen kasvattamaa Bokeria ohjastaa Esa Holopainen.
Bokeria ohjastaa ja valmentaa Esa Holopainen.Antti Savolainen