Hyppää sisältöön

Ainakin 12 kuollut elokuvateatterissa tapahtuneessa joukkomurhassa Denverissä

Haavoittuneita on lähes 60. Mies alkoi ampua kohti ihmisiä ostoskeskusaluella sijaitsevassa elokuvateatterissa. Liittovaltion poliisi FBI on julkistanut tekijän nimen.

Ambulanssi ja poliisiautoja elokuvateatterin edessä.
Yhdysvalloissa ainakin 12 ihmistä on kuollut ja lähes 40 haavoittunut, kun ampuja avasi tulen täyteen myydyssä elokuvateatterissa Coloradossa. Verityö tapahtui keskiyöllä alkaneessa uuden Batman-elokuvan ensi-illassa. Poliisin mukaan ampuja oli myös miinoittanut asuntonsa.
Tekijät

Poliisin mukaan ainakin 12 ihmistä on kuollut uuden Batman-elokuvan ensi-illassa Denverissä Yhdysvaltain Coloradossa. Poliisi on vahvistanut 59 ihmisen haavoittuneen ampumisessa. Aikaisemmin kuolonuhreja kerrottiin olevan 14, mutta myöhemmin kuolleiden lukumääräksi tarkastettiin 12. 

Kymmenen ihmistä kuoli ampumispaikalla ostoskeskusalueella Aurorassa, Denverin esikaupungissa, ja kaksi kuoli sairaalassa. 

Poliisi ilmoitti perjantai-iltana Suomen aikaa, että yhteensä 71 ihmistä ammuttiin ja heistä 12 on kuollut. Monet haavoittuneista saivat vakavia vammoja. Haavoittuneista osa on lapsia.

Miehellä oli mukanaan kivääri, haulikko, automaattipistooli ja veitsi, poliisi vahvisti. Mies myös räjäytti kaksi kyynelkaasupommia tai vastaavaa.

Poliisi sanoo, että ampuja toimi yksin. Tekijäksi epäilty 24-vuotias mies pidätettiin ostoskeskuksen parkkialueella pian ampumisen jälkeen.

Mies ei tehnyt vastarintaa kiinniotettaessa. Hän kertoi poliisille, että hänellä on asunnossaan räjähteitä, joten tämän asuttama kerrostalo on vuoksi evakuoitu. Poliisin mukaan räjähteitä on löytynyt ja asunto oli ansoitettu. Räjähteiden purku voi kestää päiviä.

Motiivi ei tiedossa

Poliisi sai ensimmäisen ilmoituksen ammuskelusta kello 0.39 paikallista aikaa. Poliisi vahvisti silminnäkijätiedot siitä, että ampujalla oli luotiliivi ja kaasunaamari.

Elokuvateatterissa oli menossa Yön ritarin paluu -elokuvan yönäytös. Paikallisen television mukaan elokuvateatterissa on kolme salia, joissa elokuvaa esitettiin. Mies alkoi ampua yhdessä saleista, luotien kerrotaan lävistäneen seiniä viereisiin saleihin. Paikalla olleet ovat kertoneet luulleensa ensin, että viereisestä salista kaikuneet laukausten äänet kuuluivat elokuvasta.

Silminnäkijöiden mukaan mies valitsi uhrinsa satunnaisesti.

Tekijän motiivi ei ole tiedossa. Ampujalla ei ole yhteyksiä terrorismiin, sanovat Yhdysvaltain viranomaiset. Poliisin mukaan epäillyn ainoa rike poliisirekistereissä on viimevuotinen ylinopeussakko.

Ampuja on 24-vuotias paikallinen, valkoihoinen mies. Hän opiskeli Coloradon yliopistossa neurotieteitä, ja naapurit opiskelija-asuntolassa kuvaavat, kuinka kukaan ei oikein tuntenut häntä. Syntyisin hän on San Diegosta Kaliforniasta.

Uhrien joukossa sotilaita

Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagon sanoo, että uhrien joukossa on sotilaita. Toistaiseksi ei ole selvää, ovatko he kuolleita vai haavoittuneita, tai montako heitä on uhrien joukossa. Pentagon sanoi kuitenkin, että ampuja ei ole ollut armeijassa.

Kuolonuhreista yksi on urheilutoimittaja. Jääkiekkoaiheista blogia pitäneen naisen perhe vahvisti kuoleman.

Auroran alue sijaitsee vain reilun parinkymmenen kilometrin päässä Littletonista, jossa Columbinen kouluampumisessa kuoli 13 ihmistä vuonna 1999. Tuolloin haavoittui 24 ihmistä. 

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on esittänyt surunvalittelunsa tapahtuneesta. Obama sanoi lausunnossaan olevansa järkyttynyt ja surullinen Denverin tragediasta.  Molemmat presidenttiehdokkaat ovat keskeyttäneet kampanjointinsa tapahtumien vuoksi.