1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Emeli Sandé on lauluntekijänä kuin terapeutti

Skotlantilainen soul- ja r'n'b-laulaja Emeli Sandé ponnahti pinnalle vuosi sitten. Alkuvuodesta ensimmäisen levynsä julkaissut laulajatar on vasta 25-vuotias, mutta hänellä on jo pitkä kokemus musiikkialalta. Sandé on ehtinyt tehdä musiikkia muille artisteille, kuten Leona Lewisille ja Susan Boylelle. Työtään lauluntekijänä hän vertaa terapeutin työhön.

kulttuuri
Emeli Sandé esiintymässä PoriJazzissa.
Brittilistan ykkösenä pitkään killunut ja Suomessakin listakärjessä notkunut soul- ja r'n'b-laulaja on Pori Jazzin yksi pääesiintyjistä.

Skotlantilainen soul- ja r'n'b-laulaja Emeli Sandé päätti tulla laulajaksi lapsena. Hän lauloi melodioita jo ennen kuin hän osasi edes puhua.

Pinnalle hän ponnahti vasta vuosi sitten, ja tämän vuoden alussa julkaistun esikoisalbumin myötä hänestä on tullut yksi myydyimmistä naisartisteista. Emeli Sandén nousikiidosta kertoo se, että hän esiintyy ensi kuussa Lontoon olympialaisten päätösseremoniassa kokeneiden brittiartistien rinnalla.

Laulajatar on jo toista kertaa esiintymässä Suomessa tämän vuoden puolella. Alkuvuodesta Sandé näki Helsingin, mutta nyt toisella kerralla Sandé pääsi tutustumaan toisenlaisiin maisemiin, kun hän lauloi torstai-illalla pääesiintyjänä Pori Jazzeilla.

YLE Uutisten haastattelema laulajatar on yllättynyt siitä, miten hänestä on tullut yhtäkkiä hyvin suosittu lyhyessä ajassa. Kaikki menestys tuntuu jo vähän hullultakin, ja Sandé kaipaa hetkeä, jolloin sulatella kaikkea tapahtunutta.

- On muistutettava itselle, että tätä hetkeä on arvostettava. Sitä helposti vain miettii, mitä voisi tapahtua vielä seuraavaksi. Kaikki tuntuu tosi mahtavalta, mutta haluaisin ehkä saada vähän aikaa, jolloin miettiä kaikkia näitä ihmeellisiä asioita, Sandé pohtii.

Sandé kokee itsensä terapeutiksi

Menestys ei ole tullut vähällä työllä, sillä vasta 25-vuotias Emelie Sandé on ehtinyt työskennellä jo pitkään musiikkialalla. Hän on esimerkiksi tehnyt musiikkia muille artisteille kuten Leona Lewisille ja Susan Boylelle.

- Reittini ei ollut mikään nopea. Olen kuitenkin hyvin onnellinen, että minulla on jotain pohjaa tälle alalle entuudestaan, sanoo Sandé.

Sandé on opiskellut lääketieteellisessä ennen kuin hänestä tuli menestynyt laulaja. Opiskelu-urasta on jäänyt ehkä jotain jäljelle, sillä laulaja-laulunkirjoittaja näkee itsensä terapeuttina, kun hän kirjoittaa toisille muusikoille lauluja. Sandén on muutaman tunnin kestävän tapaamisen jälkeen ymmärrettävä, miten toinen laulaja ajattelee sekä tuntee ja millaiset laulut sopivat hänelle.

- Joskus en edes tapaa näitä ihmisiä, ja silloin minun on kuviteltava kaikki ja käytettävä villeintä mielikuvitustani. Mitä tuo toinen ihminen tuntee ja mistä hän haluaa laulaa.

Lauluja ihmisistä ja tunteista

Soul- ja r'n'b-laulaja Emeli Sandé haluaa kirjoittaa lauluja omasta elämästä sekä asioista ja ihmisistä, jotka inspiroivat häntä. Hän saa usein lauluihinsa ideoita ihmisiltä, joiden kanssa hän käy keskusteluita. Erityisen kiinnostavaa on keskustella ja tavata ihmisiä, jotka ovat nähneet aivan erilaisen näkökulman maailmasta.

- Minusta on aivan turhaa kirjoittaa lauluja jostain, mitä en tiedä. Kirjoitan siitä, mitä sydämeni tuntee ja miltä minusta tuntuu jossain tietyssä tilanteessa, Sandé sanoo ja vie kätensä hetkeksi sydämelleen.

Nuori laulajatar haluaa avata lauluillaan keskustelua vaikeistakin asioista. Hän ei kuitenkaan halua upottaa lauluihinsa mitään omia poliittisia kantojaan. Jos jokin asia on hänen mielestään väärin, hän yrittää silti pukea laulunsa vähän runolliseen muotoon, ehkä jopa pop-biisiksi.

Esimerkiksi tällaisesta hän nostaa Heaven-laulunsa. Sandé katsoo, että kappale kertoo pitkälti siitä, miksi teemme koko ajan samoja virheitä. Erityiseksi laulun tekee myös se, että sen kirjoittaminen sai Sandén ensimmäisen kerran uskomaan siihen, että hän voisi kuulla omia laulujaan jonain päivänä radiosta.

Naisäänet koskettavat enemmän

Emeli Sandé edustaa uutta naisartistien aaltoa. Laulajatar itse ei oikein osaa sanoa, miksi juuri nyt niin monet naiset ovat nousseet suosituiksi esimerkiksi Iso-Britanniassa. Syy voisi olla hänen mukaansa esimerkiksi se, että naiset pystyvät äänellään tuomaan esiin tunteita paremmin kuin miehet.

- Naisten äänessä on jotain, joka välittää erilaisia tunteita toisin kuin miehet äänellään. Miehet voivat välittää toisenlaisia asioita, lisää Sandé.

Hän uskoo, että naisäänet koskettavat ihmisiä tällä hetkellä. Vaikka hän kokeekin, että naisvoima on selkeästi nousussa musiikkialalla, hän kuitenkin muistuttaa, ettei asia ole mitenkään uusi. Aina on ollut hyviä ja suosittuja naislaulajia.

Lähteet: Yle Uutiset

Lue seuraavaksi