Kirjailijan lista: Ruotsille sodan hävinnyt Suomi ja aivokarkkeja

Kirjailija Anne Leinonen listasi tämän hetken kiinnostavimmat kotimaiset tieteis- ja fantasiakirjailijat. Hän uskoo suomikumman kansainväliseen läpimurtoon, mistä ensimmäisiä merkkejä on Johanna Sinisalon teosten saama vastaanotto maailmalla. Käännöksiä on tullut ja tulee koko ajan lisää, Leinonen kehuu.

Hannu Rajaniemi

"Rajaniemi asuu Skotlannissa, ja on kansainvälisesti tunnustettu kovan scifin kirjoittaja. Hänen esikoisromaaninsa Kvanttivaras oli siitä erityinen teos, että se julkaistiin alun perin englanniksi ja käännettiin suomeksi. Rajaniemi taitaa huikeat tulevaisuuden visiot ajan, itsenäisyyden ja muistojen merkityksestä. Trilogian toinen osa Fraktaaliprinssi ilmestyy suomeksi syksyllä 2012."

Tiina Raevaara

"Hätkähdyttäviä, monimerkityksellisiä novelleja kirjoittava Runeberg-voittaja. Novelleissa ovat väkevästi läsnä muodonmuutokset, luonto sekä ihmisen ja koneen välinen suhde. Arki muovaantuu joskus hyvin kummallisiin, mutta uskottaviin suuntiin. Uusin romaani Hukkajoki on kauniisti rönsyilevä tarina, jossa keskeiset henkilöt ovat enemmän tai vähemmän hukassa."

Pasi Ilmari Jääskeläinen

"Erinomainen tarinankertoja, joka uudistaa romaanin rakennetta ja leikittelee teksteillään. Taitaa niin lyhyen kuin pitkänkin muodon. Jääskeläisen kerronnassa haastetaan todellisuuden rajoja. Hän sekoittaa tyylejä, genrejä ja aiheita kiehtoviksi mysteeritarinoiksi. Jääskeläisen ideat ovat oikeita aivokarkkeja, ne jäävät vaivaamaan mieltä pitkäksi aikaa. Viimeisin romaani Harjukaupungin salakäytävät sisältää kaksi erilaista loppua. Lukija ei tiedä ennakkoon onko hänen teoksessaan rouge vai blanc lopetuksena. Toisen, vaihtoehtoisen lopetuksen voi lukea netistä."

Sari Peltoniemi

"Kaunista, kuulasta proosaa kirjoittava lasten- ja nuortenkirjailija. Pystyy ottamaan haltuunsa erilaisia kohderyhmiä ja tyylilajeja suvereenisti. Peltoniemi hyödyntää suomalaista kansanperinnettä raikkaalla tavalla. On kirjoittanut esimerkiksi vaihtoehtotodellisuuden Suomesta, joka hävisi sodan Ruotsia vastaan, ja koirasta nimeltä Kerppu, joka ottaa lemmikikseen tytön. Käännetty muun muassa japaniin ja puolaan."

Seita Vuorela (ent. Parkkola)

"Maagista realismia ja fantasiaa yhdistelevä uuden polven kirjoittaja, joka käsittelee teoksissaan vapauden, aikuistumisen ja itseluottamuksen tematiikkaa. Yhdistää perinteistä ongelmalähtöistä nuortenkirjallisuutta fantastiseen, kauhuun ja makaaberiin. Luo ihan omanlaistaan kokonaisuutta, hyytävää ja hauskaa samassa paketissa. Kohderyhmänä erityisesti nuoret aikuiset. Romaani Viima sai Ranskassa parhaalle nuortenkirjalle myönnettävän Pépites-palkinnon 2011."