Mansikkatilat ihmeissään työlupakäytäntöjen kanssa

Epäselvä ohjeistus hankaloittaa ulkomaisen työvoiman käyttöä mansikkatiloilla. Tiloille on yritetty saada thaimaalaisia poimijoita, mutta suunnitelmista on luovuttu epäselvien viisumi- ja työlupaohjeiden takia.

Kotimaa
Jaakkolan tilan poimijoista pääosa on tullut Ukrainasta.

Lain mukaan ulkomaalaisen työnteko muun muassa marjojen poiminnassa on mahdollista ilman oleskelulupaa kolmen kuukauden ajan. Esimerkiksi Hämeenkoskella Jaakkolan marjatilalla lain kirjain on ollut epäselvä.

- Äskettäin kyselin Lapista thaimaalaisia poimijoita tänne töihin, mutta käsitin, että koska he ovat niin sanotulla turistiviisumilla, ei heitä voi palkata työsuhteeseen, sanoo isäntä Pasi Huuskonen.

Ely-keskuksista kuitenkin torpataan tieto. Palkkaukselle ei ole esteitä, ja viranomaiset muistuttavat, ettei käsitettä turistiviisumi ole edes olemassa.

Ukrainalaiset eivät peltotöitä pelkää

Pääosa Jaakkolen tilan mansikanpoimijoista ovat ukrainalaisia. Jonkin verran joukossa on Venäjän mari-kansaan kuuluvia sekä muutamia muunmaalaisia.

Peltotyö ei vieraita pelota ja tulijoita mansikanpoimintaan olisi ollut tuntuvasti enemmän kuin töitä on tarjolla.

- Sain työvoimatoimiston ilmoitukseen satamäärin vastauksia, en edes kaikkiin ehtinyt vastata. Varsinkin Ukrainassa työ kiinnostaa, kun sen sijaan suomalaisia joukossa oli vain kourallinen, Pasi Huuskonen kertoo.

Isäntä myös kehuu työntekijöitään, joista osa on ollut samalla tilalla useampanakin kesänä.

- Kielitaidossa on puutteita, mutta muuten poiminta sujuu vauhdilla, eikä mitään ongelmia ole ollut, Pasi Huuskonen vakuuttaa.