1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Uhri: Oulun hyökkäys oli poliittinen

Kaasusumutinhyökkäyksen uhri, kansalaisaktiivi Dan Koivulaakso pitää selvänä, että hyökkääjä oli liikkeellä vain hänen takiaan ja poliittisistä syistä. Koivulaakso vietiin sumutteen takia sairaalaan tarkastettavaksi, mutta on toipunut iskusta.

Kotimaan uutiset
Kansalaisaktiivi, vasemmistonuorten ex-puheenjohtaja Dan Koivulaakso pitää itseensä kohdistunutta kaasuhyökkäystä poliittisena ja epäilee äärioikeistolaisia motiiveja.
Kansalaisaktiivi, vasemmistonuorten ex-puheenjohtaja Dan Koivulaakso pitää itseensä kohdistunutta kaasuhyökkäystä poliittisena ja epäilee äärioikeistolaisia motiiveja. Pekka Loukkola / Yle

Vasemmistonuorten ex-puheenjohtaja ja kansalaisktiivi Dan Koivulaakso joutui torstai-iltana Oulun North Pride -tapahtuman oheistilaisuudessa puhujana ollessaan kaasusumutinhyökkäyksen uhriksi torstai-iltana.

- Se sattuu kauheesti, kun saa kaasua naamalleen!

Koivulakso kiidätettiin OYS:in yhteispäivystykseen, jossa hän juuttui hoitojonoon peräti yhdeksäksi tunniksi. Mies pääsi lepäämään vasta aamuviideltä, mutta jo perjantaina iltapäivällä miehessä ei kaasuiskusta ollut havaittavissa enää ulkoisia merkkejä.

- Harmittaa, kun puheenvuoro jäi pitämättä. Täytyy pitää se toisessa yhteydessä.

Motiivit ilmeisesti poliittisia

Tekijä, noin 25-vuotias mies oli pukeutunut siististi, ja hänellä oli yllään punainen t-paita ja vaaleat housut. Koivulaakso ehti kiinnittää huomiotaan muuhun yleisöön etäisyyttä pitäneeseen nuorukaiseen ennen tilaisuuden alkua.

- Hän vaikutti jännittyneeltä, eikä tervehtinyt muita, puristi kättä koko ajan tiukasti taskussaan.

Hyökkääjällä ei ollut keskusteluyhteyttä Koivulaaksoon, eikä hän julistanut teon yhteydessä iskulauseita, joista motiivi olisi ilmennyt.

Koivulaakson mielestä teko kohdistui häneen henkilökohtaisesti, sillä hetkeä myöhemmin salissa kaasu olisi vaikuttanut suurempaan ihmisjoukkoon.

Dan Koivulaakso kertoo kirjoittavansa kirjaa Suomen äärioikeistosta, ja siksi ääriryhmät ovat kiinnittäneet häneen huomiota verkkosivuilla.

- Ei ole pienintäkään epäselvyyttä siitä, että tämä oli poliittinen teko.

Kaasusumuttimen veto taskusta tuli paikalla olijoille täytenä yllätyksenä. Hyökkääjä poistui heti teon jälkeen paikalta.

Lue seuraavaksi