Kokoomus harmistui Bogomoloffin Lappi-herjoista

Kokoomuksen eduskuntaryhmä on harmistunut helsinkiläisen poliitikon Harry Bogomoloffin Lappi-herjoista. Kokoomuksen Lapin kansanedustajan Heikki Autton mukaan eduskuntaryhmä ehdottomasti irtisanoutuu Bogomoloffin mielipiteistä.

Helsingin johtava kunnallispoliitikko, Kokoomuksen Harry Bogomoloff Kuva: Bogoweb

Autto tähdentää, että  Bogomoloff ajattelee Lapista juuri päinvastaisella tavalla kuin mikä on puolueen näkemys ja linja.

- On tietysti harmillista, jos nämä helsinkiläisen paikallispoliitikon sanomiset tulkitaan puolueen mielipiteeksi. Puolueena Kokoomus linjaa ihan toiseen suuntaan, Autto sanoo.

Hänen mukaansa Bogomoloffilla ei ole lupaa eikä perusteita mollata Lappia puolueen nimissä.

- Henkilökohtaisiin mielipiteisiin hänellä on tietysti oikeus, mutta niissäkin olisi hyvä pitää jotakin rajaa.

Harry Bogomoloffin mielestä Lappi on muulle maalle lähinnä vain rasite ja elätettävien reservaatti.

Autto kehoittaa Bogomoloffia kuuntelemaan vaikka puoleensa puheenjohtajaa ja pääministeriä Jyrki Kataista, jonka mielestä pohjoisen luonnonvarat ja niistä lähtevät arvoketjut ovat erittäin tärkeät Suomen kansantaloudelle.

- Kokoomus on myös kulkenut edellä erilaisten toimintojen alueellistamisessa, Autto sanoo ja ottaa esimerkiksi Rovaniemelle rakennetun valtion tietohallintakeskuksen Haltin.

Autto: Vai että lumityöntekijöitä!

Myös Bogomoloffin kritiikki Lapin yliopistoa kohtaan kouraisee pohjoisen kansanedustajaa. Bogomoloffin mielestä Rovaniemellä toimiva Lapin yliopisto joutaisi lakkauttaa. Hän sanoo, että sieltä valmistuvat kelpaavat lähinnä vain lumitöihin.

Tuon arvioin Autto jättää sanojan omaan leikkisään arvoonsa.

- Vai että ollaan me lumityöntekijöitä!

Tällainen Bogomoloffille kelpaava lumityöntekijä voisi näet olla vaikka Autto itse. Hän on valmistunut Lapin yliopistosta.

Oppilaitoksella on kuitenkin tärkeämpi tehtävä ja myös ankkuroitu sijansa, hän sanoo.

- Puitteet Rovaniemellä ovat loistavat ja opetus korkeatasoista.

Autton mukaan ulkomaisella tutkimuksella todistetaan, että Suomessa on ihan oikea suunta, kun täällä panostetaan maakuntien yliopistoihin.

- Ne toimivat kampus -tyyppisesti pienessä, mutta tehokkaassa kokonaisuudessa. Niissä saadaan myös parempia oppimistuloksia kuin suurin kaupunkikeskuksiin sijoitetuissa yksiköissä.

"Häpeäksi sanojalle, ei kuulijalle"

Lapin maakuntajohtaja Esko Lotvonen ei kavahda Harry Bogomoloffin Lappi -herjoja.

- Ovat häpeäksi sanojalle, eivät kuulijalle, hän toteaa.

Lotvonen ei lähemmin tunne Bogomoloffia, mutta on pitänyt häntä varsin asiallisena poliitikkona. Nyt Lotvonen sanoo huomanneensa, etteivät ainakaan hänen Lappi -lausuntonsa kuulosta kovin sivistyneiltä.

- No, onhan tällaista toki kuultu ennenkin.

Lotvonen tietää, ettei Lappi ole ainut maakunta, jolle "heitellään" Kehäkolmosen sisäpuolelta.

- Suomi rakentuu koko alueen ja kaikkien ihmisten voimin. Siihen kehitykseen me täältä Lapista annamme oman panoksemme.

Harry Bogomoloff on yksi Helsingin näkyvimmistä politiikoista. Kaupunginvaltuustossa hän on istunut vuodesta 1985 lähtien ja toimii valtuuston varapuheenjohtajana. Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja hän oli kahdeksan vuotta. Bogomoloff on myös urheiluvaikuttaja.