1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Professori: Olkiluoto 3 jauhaa sähkön sijasta miljarditappioita

Rakenteilla olevan Olkiluoto 3:n viivästymisestä aiheutuu Teollisuuden Voimalle todennäköisesti noin 1,5 miljardin euron tappiot. Arvio perustuu energiatalouden asiantuntijan laskelmiin. Tappiot syntyvät pääasiassa myymättä jäävästä sähköstä. Myös voimalan takaisinmaksuaika pitenee vuosilla.

Kuvassa on rakenteilla oleva Olkiluoto 3. Kuva: Teollisuuden Voima Oyj

Olkiluodon kolmannen ydinvoimalan rakentaminen alkoi vuonna 2005 ja voimalan piti olla valmis vuonna 2009. Nyt puhutaan vuodesta 2015, koska vastoinkäymisiä voimalan rakentamisessa on riittänyt. Avaimet käteen -periaatteella ostettua voimalaa rakentaa ranskalainen Areva. Sen saksalainen kumppani Siemens hyppäsi projektista pois, kun vaikeudet alkoivat kumuloitua.

Voimala on ostettu siis ns. könttäsummalla. Jopa kuuden vuoden viivästyminen merkitsee tilaajalle eli TVOlle kuitenkin suurtappioita, koska voimala ei tuota mitään, mutta kulut juoksevat.

- Olkiluoto 3:ssa on Teollisuuden Voimalle sama ongelma kuin omakotirakentajalla. Jos talo ei valmistu, niin pankille pitää kuitenkin maksaa rahaa. Noin 200 - 300 miljoonaa euroa vuodessa pitää varmaan lyhentää lainoja ja maksaa korkoja, laskee energiatalouden professori Esa Vakkilainen Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta.

Kuuden vuoden viivästyminen tuottaisi TVOlle tappioita siis 1,2 – 1,8 miljardia euroa. Teollisuuden voimasta ei haluttu kommentoida viivästysten kustannuksia.

Sähkön omakustannushinta nousee rajusti

Vakkilaisen laskelmien mukaan jokainen tuottamatta jäänyt megawattitunti maksaa TVOlle noin 19 euroa. Summa on jokseenkin sama, jonka Teollisuuden Voiman osakkaat maksavat yhtiön vanhoista ydinvoimaloista saatavasta ”omasta” sähköstä.

Olkiluoto 3:n sähkön omakustannushinta onkin suurella todennäköisyydellä ainakin kaksinkertainen. Noin 40 euron hinta on yli tämän hetkisen sähkön markkinahinnan. Vakkilaisen mielestä se ei kuitenkaan ole liian korkea, sillä voimalan pitkän käyttöiän aikana sähkön markkinahinnatkin nousevat.

- Joudutaan 50 - 60 euron markkinahintoihin sähkössä ja silloin varmasti tällä Olkiluoto kolmosellakin pystytään taloudellisesti tuottamaan omistajille edullista sähköä, arvioi Vakkilainen.

Takaisinmaksuaika pitenee

TVO arvioi Olkiluoto 3:n käyttöiäksi 60 vuotta. Lupahakemuksessaan voimalan rakentamisen arveltiin maksavan kolme miljardia euroa. Takaisinmaksuajaksi yhtiö laski 12 vuotta. Se ei enää riitä mitenkään.

- Kyllä tässä varmaan kaikesta päättäen puhutaan jopa viiden vuoden lisäyksestä takaisinmaksuaikaan, sanoo Vakkilainen.

Teollisuuden Voima voi hyvinkin saada kuitatuksi tappioista suuren osan, jos se voittaa voimalaa rakentavan Arevan kanssa käynnissä olevan kiistan viivästysten maksajasta. Kiistan ratkaisua kansainvälisestä välimiesoikeudesta joudutaan odottamaan kuitenkin vielä vuosia. Areva vaatii TVOlta 1,9 miljardia euroa, TVO Arevalta 1,4 miljardia euroa.