Kuhmon Lentiirassa ratkotaan heinäseivästyksen maailmanmestaruus

Suomi on kekseliäiden kesäkilpailujen luvattu maa. Sonkajärvellä kannetaan eukkoa ja Hyrynsalmella pelataan suopotkupalloa. Toimelias kyläyhdistys Kuhmon Lentiirassa halusi omat kesäkarkelonsa.

Kuhmo
Mökki ja heinäseiväs.
Tytti Kämppi

Kuhmon Lentiirassa kilpaillaan ensimmäistä kertaa heinäseivästyksen maailmanmestaruudesta. Kyläpäivien ohjelmanumeroksi oli tarjolla muun muassa tandemhiihtoa sateisen kesän vesiliu'ulla, mutta lopulta kyläyhdistys valitsi lajiksi perinteisen heinäseivästyksen.

- Sitä on kuitenkin kilpailtu iät ja ajat heinäpelloilla. Katsotaan aika nyt sitten ihan kellolla, kertoo idean isä Topi Heikkinen.

Kyläyhdistys päätti suoraan järjestää maailmanmestaruuskilpailut. Kaukaisista kilpailijoista ei vielä ole tietoa, mutta joskus Kuhmossa sotkamolaiset lasketaan ulkomaalaisiksi.

- Lähden tänään Sotkamoon. Pitää houkutella pari mukaan. Kaikki ovat tervetulleita, Heikkinen kertoo.

Kokonaisuus ratkaisee

Kilpailussa jokainen kilpailija kokoaa seipään hangolla mahdollisimman nopeasti. Vain voimalla ja nopeudella ei kuitenkaan pärjää. Kokonaisuuden tulee olla siisti ja hyvälaatuinen.

- Seiväs ei saa olla liian tiukka tai löysä. Heinän pitää päästä kuivumaan kunnolla. Lisäksi sen pitää olla tuulenkestävä sillä heinien pitää pysyä seipäässä tuulellakin. Ja nätti tietenkin, kun tien vieressä ollaan, kertoo Heikkinen laatuvaatimuksista.

Riuskalle ruista palkinnoksi

Maailmanmestaruudesta ei saa kultaa mutta maistuvan palkinnon kuitenkin. Paras seivästäjä saa oman painonsa verran rukiisia leipiä. Kaikkea ei tarvitse syödä kerralla vaan herkut toimitetaan hänelle pitkin vuotta.

- Voittajan kanssa sovitaan, että mitä hän haluaa ja kuinka leivät toimitetaan. Asiassa on paljon sovittavissa, lupaa Anja Pulkkinen.