Kasvitaudit uhkaavat yksipuolisia puistoja

Yksipuolinen lajisto voi kostautua. Maailmalla kiertää jo aggressiivisia kasvitauteja, jotka voivat tehdä suurta tuhoa yksittäisille lajeille.

luonto
YLE Etelä-Karjala

Kouvolassa sijaitsevan Mustilan Arboretumin toiminnanjohtaja Jukka Reinikainen on huolissaan kuntien puistojen yksipuolisesta lajistosta. Reinikaisen mukaan kunnat ovat suosineet pitkään helppoja ja halpoja puulajeja.

- Varmasti on kaupunkeja, joissa aikakaudesta riippuen puistolehmuksen osuus saattoi olla hyvinkin suuri. Hyvin isoon osaan erityyppisistä istutuksista laitettiin vain yhtä tai kahta tai viittä lajia, Reinikainen kuvailee

Yksipuolinen lajisto voi kostautua. Reinikainen kertoo, että maailmalla kiertää jo aggressiivisia kasvitauteja, jotka voivat tehdä suurta tuhoa yksittäisille lajeille.

Esimerkiksi Hollannin jalavatauti on riehunut Pohjois-Amerikassa ja Etelä-Euroopassa, joten siellä istutetaan enää hyvin vähän jalavia.

Jukka Reinikainen

- Esimerkiksi Hollannin jalavatauti on riehunut Pohjois-Amerikassa ja Etelä-Euroopassa, joten siellä istutetaan enää hyvin vähän jalavia. Ihan sen vuoksi, että oletetaan, ettei niillä ole kauheasti tulevaisuutta, Reinikainen kuvailee.

Suomessa jalavaa on vähän, mutta saarnilla ja tammella on tauteja, joiden leviämistä pelätään tännekin.

Monipuolisuuden etuihin ollaan heräämässä Suomessa. Reinikaisen mukaan yksi suurimmista viherrakentajista, Helsingin kaupunki, on tehnyt uusia linjauksia, joiden mukaan lajien määrää tullaan monipuolistamaan puistoissa ja katujen varsilla.