Turvallisuusneuvosto jatkoi Syyria-operaatiota

YK:n turvallisuusneuvosto on jatkanut Syyrian tarkkailijaoperaatiota 30 päivällä.

Ulkomaat
YK:n turvallisuusneuvoston jäsenmaiden edustajia äänestämässä Syyria-päätöslauselmasta.
YK:n turvallisuusneuvosto on päättänyt jatkaa Syyrian tarkkailuoperaatiota kuukaudella. Operaatio on käytännössä ollut jäissä kesäkuun puolivälistä asti kiihtyneen väkivallan takia. Syyriassa on 300 YK:n tarkkailijaa, joista kymmenkunta on suomalaisia.

YK:n turvallisuusneuvosto on jatkanut Syyrian tarkkailijaoperaatiota 30 päivällä. Turvallisuusneuvosto äänesti päätöslauselmasta yksimielisesti. Tarkkailijaoperaation nykyinen mandaatti päättyy perjantaina.

Yhdysvallat oli skeptinen operaation jatkosta, koska Venäjä ja Kiina kaatoivat torstaina veto-oikeudellaan päätöslauselman, joka olisi mahdollistanut kovemmat Syyrian vastaiset pakotteet.

Venäjä oli ennakkoon sanonut käyttävänsä veto-oikeuttaan tarkkailijaäänestyksessä, mutta taipui kuitenkin äänestämään jatkamisen puolesta. Länsidiplomaatit sanovat, että tämän jälkeen operaatiota tuskin enää jatketaan.

Syyriassa on 300 YK:n sotilastarkkailijaa ja sata siviilihenkilöstöä. Suomalaisia tarkkailijoita on kymmenen. Operaatio on ollut suurissa vaikeuksissa Syyrian lisääntyneiden väkivaltaisuuksien vuoksi.

Lähteet: Reuters, AP, AFP