1. yle.fi
  2. Uutiset

Lähes 100 000 rukoili Jerusalemissa ramadanin ensimmäisenä päivänä

Saudi-Arabiassa viranomaiset varoittivat islaminuskoon kuulumattomia rikkomasta julkisesti ramadania. Paastokuukauden aikana muslimit pidättäytyvät syömästä ja juomasta auringonnousun ja auringonlaskun välisenä aikana.

Ulkomaat
Rukoilijoita Al-Aqsan moskeijalla Temppelivuorella 20. heinäkuuta 2012.
Abir Sultan / EPA

Lähes 100 000 muslimia kerääntyi Jerusalemin temppelivuorelle rukoilemaan islamin pyhän kuukauden ramadanin ensimmäisenä päivänä. Temppelivuorella sijaitseva Al-Aqsan moskeija on islamin kolmanneksi pyhin paikka Saudi-Arabiassa sijaitsevien Mekan ja Medinan jälkeen.

Paastokuukausi aloitettiin perjantaina muun muassa Egyptissä, Jordaniassa, Saudi-Arabiassa, Arabiemiraattikunnissa sekä Libanonin sunnimuslimien keskuudessa. Sen sijaan muun muassa Syyriassa ja Pakistanissa sekä Irakin sunnimuslimeilla ramadan alkaa lauantaina, samoin arabimaihin kuulumattomassa Iranissa.

Kuukausi alkaa perinteisesti uuden kuun ensimmäisestä havainnosta. Ramadanin aikaan uskovaiset muslimit pidättäytyvät syömästä ja juomasta auringonnousun ja auringonlaskun välisenä aikana sekä muun muassa harjoittavat monenlaista hyväntekeväisyyttä.

Saudi-Arabiassa viranomaiset varoittivat islaminuskoon kuulumattomia syömästä, juomasta tai polttamasta julkisesti Ramadanin aikana. Rangaistuksena kiellon rikkomisesta on karkotus maasta.

Lähteet: AP, AFP

Lue seuraavaksi