Sasi: Vakuudet suojaavat EVM-saatavia

Pysyvän vakausmekanismin ensisijaisesta velkojan asemasta luopuminen kannattaa sen vuoksi, että siten yksityisetkin uskaltautuvat mukaan rahoittajiksi.

politiikka

Euroalueen valtiovarainministerien perjantainen päätös luopua EVM:n ensisijaisesta velkojan asemasta Espanjan lainojen osalta on linjassa Suomen vakuusvaatimuksen kanssa, mutta sopimuksen pysyvä muutos vaatisi uuden käsittelyn eduskunnassa, sanovat Kimmo Sasi (kok.) ja Miapetra Kumpula-Natri (sd.).

Talouskomisaari Olli Rehn perusteli päätöstä perjantaina puhelinkokouksen jälkeen.

- Tavoitteena on nimenomaan ylläpitää ja vahvistaa luottamusta yksityisten sijoittajien keskuudessa jotta Espanja pysyy jatkossakin yksityisten sijoittajien rahoituksen piirissä. Se on hyvin tärkeä osa tämän ohjelman onnistumista, Rehn vastasi Yle Uutisten toimittajan huomauttaessa, että etuoikeusasema on herättänyt julkista kritiikkiä.

EVM-sopimuksesta lausuntonsa antaneen valtiovarainvaliokunnan puheenjohtaja ja suuren valiokunnan jäsen Kimmo Sasi sanoi Yle Uutisille, että Espanjan ohjelmaa käsiteltäessä tiedossa oli, että ensisijaisen velkojan asemaa ei ole.

- Espanjan lainat annetaan todennäköisesti väliaikaisen rahoitusvakausvälineen ERVV:n kautta, ja siihenhän ensisijaisuutta ei sisälly. Esillä oli myös, että jos rahaa annetaan pysyvän mekanismin EVM:n kautta, sekään ei vaadi ensisijaisuutta, Sasi sanoi Yle Uutisille.

- Suomi on varautunut tähän vaatimalla vakuuksia koko avulle, eli se kattaa myös EVM:n kautta annetut rahat, Sasi selvensi.

Jos EVM:n etuoikeusasemasta haluttaisiin kokonaan eroon, jotta lainansaanti yksityisiltä markkinoilta olisi turvattu, tilanne olisi toinen, sanoo Sasi.

- On täysin selvää, että jos siitä ensisijaisuudesta luovutaan, niin pitää tehdä sopimusmuutos EVM:n osalta ja se pitää tulla eduskunnan käsiteltäväksi uudestaan.

Saman vahvistaa suuren valiokunnan puheenjohtaja Miapetra Kumpula-Natri.

- Toivon, että Euroopan unioni pysyy ihan selkeästi omissa periaatteissaan, että mikäli sopimusta muutetaan, se vaatii lainsäädäntöprosessin.

Mikäli ensisijaisasemaa siis halutaan muuttaa pysyvästi, asiaan vaaditaan uusi kanta, Kumpula-Natri sanoi.

- Eduskunnan yli ei voi raha-asioissa kävellä, budjettivalta on eduskunnan perustuslaillinen oikeus.

Helsingin Sanomat kirjoitti lauantaina oikeusoppineisiin viitaten, että eduskunta olisi kesäkuun lopulla hyväksynyt EVM-sopimuksen osittain virheellisen tiedon pohjalta.