1. yle.fi
  2. Uutiset

Peliklinikka auttaa nuoria peliongelmaisia

Nuorten ongelmapelaamiseen on ryhdytty kehittämään tukikeinoja. Suomessa toimivilla peliklinikoilla on aiemmin keskitytty lähinnä rahapeliriippuvuuteen. Myös muun pelaamisen ongelmat on tunnistettu, mutta tukea ei ole ollut saatavilla.

Kotimaan uutiset
Tietokonepeli
YLE

Jyväskylässä toimiva peliklinikka on laajentamassa toimintaansa auttaakseen nuoria joilla on ongelmia paitsi rahapelien nyt myös pelien kanssa yleensä.

Sovatek-säätiön ylläpitämällä klinikalla haetaan keinoja ongelmien tunnistamiseen ja ongelmaisen tukemiseen. Toiminta ei kuitenkaan tapahdu neljän seinän sisällä.

- Idea on se, että tätä riskipelaamisen tunnistamista pystyttäisiin tekemään siellä missä nuoret arkeansa viettää eli kouluissa ja kotona, kertoo Jarkko Järvelin, Pelituki-hankkeen projektipäällikkö.

Klinikan tavoitteena on löytää keinoja ongelmiin puuttumiseen.

- Nuori, jolla mahdollisesti peliongelma on, voisi kuitenkin esimerkiksi jatkaa kouluaan, Järvelin kuvailee.

"Ongelma itseasiassa muualla"

Pelimaailmaan täysin uppoutumiseen johtavat eri syyt. Järvelinin mukaan oma ryhmänsä on sellaiset nuoret, joilla se on ongelma on itseasiassa muualla, mutta pelaamiseen paetaan sitä jotakin vaikeaa tilannetta kotona tai muualla. Mutta joskus syyt löytyvät ihan vain peleistä itsestään.

- Pelit tietenkin itsessään yritetään kehittää sellaisiksi tänä päivänä, ja hyvin tehty peli myös koukuttaa.

Peliongelmavyyhtiä aiotaan lähteä setvimään yhdessä nuoren kanssa.

- Auttaa voi tietenkin sillä lailla, että yritetään saada nuori itse tarkastelemaan asiaa sillä tavalla, että mihin kaikkeen tämä minun elämässä vaikuttaa, että mitä minä kenties menetän tämän pelaamisen takia ja huomaamaan itsekin se oma tilanteensa, Järvelin kertoo.

Lue seuraavaksi