1. yle.fi
  2. Uutiset

Venäläislaulajan esiintyminen Wagner-festivaalilla tyssäsi tatuointiin

Venäläinen bassobaritoni Jevgeni Nikitin ei esitä pääosaa Lentävässä hollantilaisessa Bayreuthin oopperajuhlilla. Laulajan mukaan hän ei ollut tietoinen siitä, millaisia tunteita hänen tatuoitu hakaristinsä voi herättää.

kulttuuri
Venäläinen bassobaritoni Jevgeni Nikitin.
Claudia Levetzow / EPA

Yksi suurimmista Saksan Bayreuthin oopperajuhlien tähdistä on perunut esiintymisensä festivaalilla vain neljä päivää ennen festivaalin alkamista. 38-vuotias bassobaritoni Jevgeni Nikitin päätti perua esiintymisensä sen jälkeen, kun saksalaismediat olivat ottaneet esille miehen hakaristitatuoinnin.

Saksalainen tv-kanava ZDF näytti perjantaina videon vuosien takaa, jossa tuolloinen rumpali Nikitin soittaa rockyhtyeensä kanssa. Nikitinin rinnassa näkyy osin toisella kuviolla peitetty hakaristi.

- Tatuointi oli nuoruudenhairahdukseni. Kadun sitä, Nikitin on pahoitellut.

Hän on väittänyt, ettei ollut tietoinen siitä, millaisia tunteita hakaristi voi herättää, etenkin Bayreuthissa.

Vielä ei ole tiedossa kuka korvaa Nikitinin. Hänen oli määrä laulaa päärooli Richard Wagnerin Lentävässä hollantilaisessa. Sitä esitetään ensi viikolla. Oopperajuhlien johto on harmitellut valtavaa menetystä, joka perumisesta koituu.

Tatuointi oli nuoruudenhairahdukseni. Kadun sitä.

Jevgeni Nikitin

Nikitin on yksi pietarilaisen Marinski-teatterin tunnetuimmista laulajista. Häntä pidetään erityisen hyvänä laulajana juuri Wagnerin oopperoiden rooleihin.

Natsitunnusten esittäminen on Saksassa rikos. Etenkin baijerilaisella Bayreuthin festivaalilla aihe on herkkä. Festivaalin perusti Adolf Hitlerin suosikkisäveltäjä Richard Wagner 1870-luvulla. Hitler tuki festivaalia 1930-luvulla.

Myös Wagner herättää ristiriitaisia tunteita. Säveltäjän mielipiteiden uskotaan vaikuttaneen natsien ideologiaan.

Monelle Wagnerin ihailijalle tämän vuoden festivaali on vain välisoitto. Ensi vuonna juhlitaan Wagnerin 200-vuotissyntymäpäivää.

Lähteet: AP, AFP

Lue seuraavaksi