1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Syyrian kapinalliset: Taistelu Alepposta on alkanut

Pohjoisen Aleppon kaupungin hallinnasta taistellaan kolmatta päivää. Kapinallisten johtajan mukaan sunnuntaina alkoi taistelu Aleppon vapauttamiseksi. Sekä Aleppo että Damaskos ovat presidentti Bashar al-Assadin hallinnosta hyötyneiden eliittien kotikaupunkeja.

Kuva: ZZDIV

Pohjois-Syyrian Aleppon kaupungissa ja pääkaupungissa Damaskoksessa käydään kiivaita taisteluja kapinallisten ja armeijan joukkojen välillä.

Sotilaat tulittavat uutistoimisto Reutersin mukaan Aleppon Barzehin kaupunginosaa raketeilla helikoptereista. Armeijan eliittijoukot ovat raporttien mukaan piirittäneet asuinalueen. Armeija pyrkii valtaamaan kaupunginosia takaisin kapinallisilta.

Taistelut raivovat myös Syyrian tiedustelupalvelun päämajan lähistöllä kaupungin keskustassa. Yhteenotot jatkuvat Aleppossa kolmatta päivää.

Pyydämme Aleppon asukkaita pysymään kotonaan, kunnes kaupunki on vapautettu.

Abdul Muhammed Aqidi

- Pyydämme Aleppon asukkaita pysymään kotonaan, kunnes kaupunki on vapautettu, sanoi Aleppon maakunnan kapinallisjoukkojen komentaja Abdul Muhammed Aqidi kapinallisten julkaisemassa videossa.

Kapinalliset ovat rauhoitelleet alaviittejä, vähemmistöä, johon presidentti Bashar al-Assad kuuluu.

- Emme käy sotaa teitä, vaan Assadin perhettä vastaan, Aqidi on sanonut. Hän on myös pyytänyt hallituksen joukkoja liittymään kapinallisjoukkoihin.

Helikopterit ovat käytössä myös kolmessa eri kaupunginosassa Damaskoksessa. Kapinallisten kerrotaan vetäytyneen paikoin armeijan joukkojen hyökkäysten tieltä. Armeijalla on käytössään myös panssarivaunuja ja panssaroituja joukkojenkuljetusajoneuvoja. Taisteluja on käynnissä myös Deir al-Zorissa.

Kapinalliset valtasivat lisää raja-asemia

Kapinalliset ovat vallanneet Bab al-Salamin raja-aseman Turkin rajalla Aleppon pohjoispuolella, kertovat kapinallislähteet Vapaan Syyrian armeijasta. Nimettömänä pysyttelevä turkkilainen diplomaatti on vahvistanut tiedon uutistoimisto AFP:lle.

- Valtasimme aseman hallituksen joukoilta, mutta he pommittavat meitä matkan päässä, kertoi Ahmed Zaidan uutistoimisto Reutersille.

Aiemmin kapinalliset ovat vallanneet syyrialaiset raja-asemat Bab al-Hawassa ja Jarablusissa Turkin rajalla sekä kaksi asemaa Irakin rajalla.

Uhreja on laskettu noin 19 000

Syyrialaisen ihmisoikeusjärjestön mukaan viime vuoden keväällä alkaneessa kansannousussa on kuollut yhteensä noin 19 000 ihmistä.

Heistä vajaat 13 500 oli siviilejä. Järjestö on laskenut lukuun mukaan kapinalliset. Lisäksi surmansa on saanut järjestön mukaan noin 5 000 hallinnon sotilasta.