1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Veroparatiiseihin piilotettu yli 21 biljoonaa dollaria

Veroparatiiseihin siirretyillä varoilla ratkaistaisiin Euroopan velkakriisi monta kertaa. Yksi biljoona on tuhat miljardia. Suomen valtion budjetti on noin 50 miljardia, joten 21 biljoonalla Suomen valtion menot olisi katettu 400 vuoden ajalta.

Monaco on yksi tunnetuista veroparatiiseista. Kuva: EPA / ASM

Maailman rikkaimmat ovat piilottaneet ainakin 21 biljoonaa dollaria, eli noin 17 biljoonaa euroa, veroparatiiseihin vuoden 2010 loppuun mennessä. Valtava luku käy ilmi tänään julkaistusta tutkimuksesta, josta kertoi BBC.

Kansainvälisen Tax Justice Network -tutkijaverkoston teettämän tutkimuksen teki konsulttiyhtiö McKinseyn entinen pääekonomisti James Henry.

Henry käytti tutkimuksensa aineistona kansainvälisen järjestelypankin BIS:in, kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n, Maailmanpankin ja eri maiden hallitusten tietoja. Aineisto koostui ainoastaan pankkeihin talletetuista varoista. Se ei siis ottanut huomioon esimerkiksi kiinteistöjä tai huvijahteja.

Henry toteaa, että 21 biljoonaa dollaria on varovainen arvio. Todellinen kadonneen rahan määrä voi olla jopa 32 biljoonaa dollaria. Vertailun vuoksi voidaan todeta, että euroalueen talouden pelastamiseen tarkoitettujen väliaikaisen ja pysyvän kriisirahaston rahamäärä on noin 700 miljardia euroa. 

Henryn mukaan ökyrikkaat siirtävät varojaan ympäri maailmaa yksityisten pankkien, lakimiesten, kirjanpitäjien ja sijoitusyritysten avulla.

Brittiläinen The Guardian -sanomalehti laski verkkosivuillaan, että mikäli rikkaat saisivat 21 biljoonan sijoitukselleen vaatimatonta 3 prosentin tuoton ja tuota tuottoa verotettaisiin 30 prosentilla, siitä kertyisi vuodessa 189 miljardia dollaria.