Norjan uhrien omaiset toivovat mediakohun rauhoittuvan

Pääministeri Jens Stoltenberg painotti, että yhden vuoden surulle voidaan nyt panna piste. Demarinuorten muistotilaisuudessa nousivat esiin myös Suomen perussuomalaisten hihamerkkipuheet.

Ulkomaat
Ihmiset tuovat kukkia pommi- ja ampumatragedian uhrien muistolle.
Ihmiset tuovat kukkia pommi- ja ampumatragedian uhrien muistolle katedraalin edustalle.EPA/ Roald Berit

Norjassa on muistettu vuoden takaisten Oslon ja Utøyan iskujen uhreja. Oslon pommi-isku ja demarinuorten kesäleirille Utøyassa tehty hyökkäys vaativat vuosi sitten 77 kuolonuhria.

Pääministeri Jens Stoltenberg sanoi, että Norja ei ole muuttunut sulkeutuneeksi ja epäluuloiseksi yhteiskunnaksi. Uhrien omaisia auttava tukiryhmä toivoo, että valtava mediahuomio alkaa rauhoittua, kun joukkomurhaaja Anders Behring Breivik saa tuomionsa ensi kuussa.

Muistopäivän tilaisuudet alkoivat musiikin säestyksellä tapahtuneella seppeleenlaskulla vuodentakaisen pommi-iskun pahoin vaurioittamassa hallituskorttelissa.

Vuosi sitten kello 15.25 paikallista aikaa räjähtänyt pommi tappoi kahdeksan ihmistä. Raivaustyöt on viimein saatu päätökseen, mutta hallituskorttelin rakennustyöt saattavat kestää kymmenen vuotta.

- Jätämme tänään yhden luvun taaksemme. Voimme panna pisteen yhdelle vuodelle surua, sanoi pääministeri Jens Stoltenberg.

- Olemme oppineet, että demokratia on ylivoimainen. Että demokratia on vahvin tehokeinomme taistelussa vihaa, suvaitsemattomuutta ja väkivaltaa vastaan.

Stoltenberg kertoi myös toimittajille , että nuorten poliittinen aktiivisuus on kasvanut iskujen jälkeen.

Muistojumalanpalveluksia kirkoissa ja moskeijoissa

Toinen valtiollisista muistojumalanpalveluksista pidettiin Oslon tuomiokirkossa tuomiokirkon kellojen kumistessa. Ihmiset virtasivat pitkin päivää tuomaan ruusuja kirkon edustalle järjestetylle muistopaikalle. Se muistuttaa kukkamerestä, joka muodostui tuomiokirkon edustalle pian iskujen jälkeen.

- Aiemmin Norjan Työväenpuolueen symbolina tunnettu ruusu on laajentanut merkitystään, se on alkanut merkitä myös rakkautta ja muistamista, sanoi oslolainen Hege Fjällberg.

Utøyan saarella, missä Breivik ampui silmittömästi surmaten 69 ihmistä, omaiset kävivät muistamassa läheisiään, kun Työväenpuolueen nuorisojärjestö AUF piti saarella oman tilaisuutensa.

Perussuomalaisten hihamerkkipuheet nousivat esiin

Saarella muistotilaisuudessa esiintynyt ruotsalainen vasemmistoliikkeen keulakuvaksi noussut laulaja Mikael Wiehe nosti Suomen perussuomalaisten hihamerkkipuheet esimerkiksi suvaitsemattomuuden ja fasismin noususta Euroopassa.

Kansanedustaja James Hirvisaaren avustaja Helena Eronen kirjoitti huhtikuussa blogissaan, että maahanmuuttajilla pitäisi olla hihamerkki, jotta poliisi tunnistaisi heidät paremmin.

Kansanedustaja James Hirvisaari erotettiin PS:n eduskuntaryhmästä määräajaksi, koska hän sanoi hyväksyvänsä avustajansa kirjoitukset, joita hän piti satiirina. Avustaja itse sanoi, että hänen blogikirjoituksensa oli huonoa huumoria.

Raskas vuosi omaisille

Kulunut vuosi on ollut erittäin raskas kuolonuhrien omaisille ja läheisille sekä iskuista pelastuneille.

- Valtava mediahuomio on ollut raskasta lapsensa menettäneille omaisille ei ole jäänyt aikaa käydä läpi rauhallista suruprosessia. Sama koskee eloonjääneitä, jotka ovat yrittäneet jatkaa normaalia elämäänsä, sanoo kansallisen tukiryhmän varapuheenjohtaja Kristine Bjelland, sanoo.

Tukiryhmä toivookin, että Breivikin tuomion jälkeen tilanne rauhoittuu.