Seksin ostaminen - Moni paheksuu, mutta kuka kieltäisi kokonaan?

Ei syrjähypyistäkään ole säädetty rikoslaissa, vaikka puolet kansasta pitää niitä moraalittomina, kansanedustaja Anna Kontula (vas.) muistuttaa.

Ylen aamu
Seksin ostaminen saatetaan kieltää kokonaan: Asiasta keskustelivat vasemmistoliiton kansanedustaja Anna Kontula ja kristillisdemokraattien varapuheenjohtaja Sauli Ahvenjärvi.
Seksin ostamisesta keskustelivat Aamu-tv:ssä kristillisdemokraattien varapuheenjohtaja Sauli Ahvenjärvi ja vasemmistoliiton kansanedustaja Anna Kontula.

Seksityöläisyyttä tutkinut kansanedustaja Anna Kontula (vas.) vastustaa oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin (r.) ehdotusta seksin ostamisen täyskiellosta. Nykyisen lain mukaan on kiellettyä ostaa seksiä parituksen ja ihmiskaupan uhreilta, alle 18-vuotiailta ja julkisilla paikoilla.

Ylen Aamu-tv:ssä vierailleen Kontulan mukaan nykylaista ovat hyötyneet ainoastaan suomalaiset itsenäiset seksityöläiset. Heikommassa asemassa olevien prostituoitujen, kuten paritettujen naisten, asema on hänen mukaansa muuttunut vaarallisemmaksi: poliisia pelätään, vaikka ennen seksityöläiset uskalsivat ilmoittaa viranomaisille esimerkiksi pahoinpitelyistä.

Oikeusministeri Henriksson haluaa lakihankkeen seksin ostamisen täyskiellosta vireille vielä tällä hallituskaudella. Lain kannalla on esimerkiksi kristillisdemokraattien varapuheenjohtaja Sauli Ahvenjärvi. Hänen mielestään täydellistä ostokieltoa tarvitaan järjestäytyneen rikollisuuden suitsimiseksi. Ahvenjärvi pitää seksin ostamista moraalisesti arveluttavana.

Anna Kontula painottaa, että noin puolet suomalaisista pitää seksin ostoa ja myyntiä moraalisesti paheksuttavana.

- Siitä huolimatta niitä ei ole tarpeen kieltää lailla sen takia. Puolet suomalaisista pitää myös syrjähyppyjä moraalittomina, mutta siitä huolimatta ei yksiavioisuudesta ole säädetty rikoslaissa. Sitä ei ole pidetty järkevänä ja tarpeellisena.

Kontula arvelee, ettei oikeusministerin lakiehdotus tule toteutumaan.

- Viimeksi, kun asia oli lausuntokierroksella, kaikki, jotka tuntevat kenttää Suomessa eli poliisi, sosiaalityöntekijät ja seksityöntekijät, vastustivat tätä lakia.