1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Syyria

Hallituksen joukot vastahyökkäyksessä Syyriassa

Presidentin joukot ovat saaneet osia pääkaupungista takaisin haltuunsa raskaiden taisteluiden jälkeen. Samaan aikaan Arabiliitto vaati Bashar al-Assadin eroa.

Taistelut kiihtyvät Syyriassa.

Presidentti Bashar al-Assadin joukot ovat käyneet vastahyökkäykseen Syyrian suurimmissa kaupungeissa Damaskoksessa ja Aleppossa. Vastahyökkäys alkoi sunnuntaina sen jälkeen kun kapinallisten joukot olivat edenneet viikon verran.

Assadin armeija sai sunnuntain ja maanantain vastaisen yön aikana takaisin haltuunsa osia kapinallisten valloittamista kaupunginosista. Muun muassa Damaskoksen Mezze palautui hallituksen haltuun tuhannen sotilaan, panssariajoneuvojen ja puskutraktoreiden voimalla, kertovat silminnäkijät BBC:lle. Aktivistien mukaan armeija telotti valtauksen jälkeen kymmeniä ihmisiä kapinallisten auttamisen vuoksi.

Armeijan pelätyt erikoisjoukot, presidentin veljen Maherin komentama neljäs divisioona, tulittivat Damaskoksen pohjoisosassa muun muassa panssarivaunuin ja rynnäkköhelikopterein.

Sunnuntain aikana reilut 120 ihmistä kuoli, heistä noin puolet siviilejä. Jopa Syyrian valtiollinen televisio näytti kuvia taisteluista ja kadulla lojuvista ruumiista. Valtiontelevisio väitti, että osalta surmatuista taistelijoista olisi löytynyt jordanialaisia ja egyptiläisiä henkilöllisyystodistuksia.

Syyrian vapaa armeija sai viikon etenemisen aikana haltuunsa suuria osia Damaskoksesta, useita raja-asemia sekä sanoivat tehneensä myös keskiviikkoisen pommi-iskun, jossa kuoli muiden muassa puolustuministeri ja presidentin lanko.

Lännessä on herännyt huoli siitä, että armeija käyttäisi hallussaan olevaa kemiallisten aseiden arsenaalia taisteluissa, mikäli tilanne käy hallitukselle epätoivoiseksi.

Arabiliitto vaatii Assadin eroa

Sunnuntaina Dohassa kokoontuneet Arabiliiton ulkoministerit sanoivat, että Assadin on aika siirtyä syrjään. Varhain maanantaina antamansa lausunnon mukaan Assadin tulisi "luopua vallasta", jolloin hänelle ja hänen perheelleen luvattaisiin turvallinen tie ulos maasta.

- Olemme samaa mieltä siitä, että presidentti Bashar al-Assadin täytyy erota nopeasti, sanoi Qatarin ulkoministeri, sheikki Hamad bin Khalifa al-Thani kokouksen jälkeen maanantain pikkutunneilla.

Arabivaltiot pyysivät myös YK:n yleiskokousta erityisistuntoon, jossa päätettäisiin siviileiden suojelemiseksi luotavista turvavyöhykkeistä ja humanitaarisista käytävistä.