Hullut kesäkisat taidetaan maailmallakin

Suomalaiset eivät ole maailman ainoa mielikuvituksellisiin kesäkisoihin hurahtanut kansa. Veripalttu lentää ja kamelit painivat, kun kisanikkarit päästetään irti.

Kotimaa
Naiset hiihtävät suolla vuoden 2011 Korkokenkäkukkamekkohiihdon MM-kisoissa.
Kari Tykkyläinen

Valoisa yö saa suomalaiset sekaisin, mutta mikä on ulkomaalaisten kesäkisojen keksijöiden tekosyy? Toinen toistaan oudommat lajit nimittäin villitsevät kansaa ympäri maailmaa.

Suomalaisten hulluista kesäkisoista maailmalla tunnetuimmat ovat löylynheitto ja eukonkanto. Löylynheiton MM-kisat tosin lopetettiin vuoden 2010 kuolemantapauksen jälkeen.

Myös Hyrynsalmella pelattava suopotkupallo houkuttelee pelaajia muun muassa Espanjasta asti. Savonlinnassa lentävät kännykät, Varkaudessa lypsyjakkarat ja Savitaipaleella heinä. Muualla maailmassa taas heitetään veripalttua, tonnikalaa, puukenkiä tai jopa kääpiöitä.

Uusia lajeja saadaan myös vanhoja muokkaamalla. Esimerkiksi poolosta on muokattu pyörä- ja elefanttiversiot.

Suomalaiset taas ovat kääntäneet huonon jalkapallomenestyksen voitokseen: Hyrynsalmella jalkapalloa voi potkia suolla, Utajärvellä mutavellissä ja Vesannolla taas Reino- tai Aino-tohvelit jalassa. Elokuun lopussa Mustialassa vaihdetaan sauvakäselysauvat järeämpiin välineisiin rautakankikävelyn SM-kisoja varten.

Juuston perässä, etana edessä

Parhaat kisat syntyvät, kun yhdistetään kaksi täysin erilaista asiaa, kuten silitysraudan käyttö ja äärimmäiset sääolosuhteet tai shakki ja paini.

Voimien mittelöt voidaan käydä myös sormin tai varpain. Englannissa juostaan mäkeä alas juuston perässä. Vuosittain valitaan myös rumin koira ja muhkeimmat viikset. Japanissa taas on tehty asiakaspalvelusta rehellinen kilpailu.

Eläimetkin on valjastettu mittelöihin. Kamelit painivat, etanoita kiritetään ja matoja lumotaan soittimin ja heinäseipäitä värisyttämällä. Kilpailla voi myös tuijottamisessa tai irvistelyssä, nokkosten tai piirakoiden syönnissä. Väkirikkaassa Kiinassa taas yritetään ahtaa henkilöautoon mahdollisimman monta ihmistä.

Suomessa intohimoinen talvilajien harrastaja ei hellitä kesälläkään: Pudasjärvellä pilkitään heinäkuun lopussa styroksin läpi. Urheiluvammoja pelkäävä taas voi astua skeittilaudalle sormin sormiskeden SM-kisoissa.

Kuumuus on valttia, kun Padasjoella juostaan nakuna, ja Tampereella hotkitaan toinen toistaan tulisempia chilejä.

Omituiset kisat eivät rajoitu kesäaikaan: talvella Suomessa voi esimerkiksi hypätä esteitä keppihevosen kanssa. Ja ulkomaalaisten silmissä perinteiset talvilajitkin herättävät ihmetystä.