Perinneruoka viedään kauhoista

Alavieskalaiset pääsivät nautiskelemaan muun muassa voilla höystetystä pepusta perinneruokaviikon aikana. Murkinoidessa arvuuteltiin myös tulevaisuuden perinneruokia.

perinneruoat
Pepu valmistetaan ohrajauhoista, vedestä ja suolasta.
Iita Pirttikoski / Yle

Sopat ja vellit vietiin kirjaimellisesti käsistä, kun Hannulan kotiseutumuseossa Alavieskassa vietettiin perinneruokaviikkoa. Uunipuuro, pepu ja maksapihvit maistuivat kaikki, mutta erityisen suosittu ruoka oli lihasoppa.

- Loppuajasta pari viimeistä ihmistä saivat vain lientä, mutta he tyytyivät siihen, nauraa Marita Öljymäki-Maarala. Hän on yksi kesäisen ruokailupaikan, Hannulan kotiseutumuseon emännistä.

Nälkäisiä oli niin paljon, että emännät kokkasivat tänä kesänä tuplasti suuremmissa kattiloissa kuin viime vuonna.

Lihasoppa-ajan eläneet tulevat perinneruokaviikoille verestämään muistojaan, mutta perinteiset herkut maistuvat myös nuorille.

- Viime kesänä yksi kunnan nuori kesätyöntekijä kävi joka päivä syömässä perinneaterian. Vaikka oli mitä, niin hän söi sen, kertoo Öljymäki-Maarala.

Pepulla herkuttelua

Perinneruokaviikolla herkuteltiin myös pepulla, joka on alavieskalainen jauhoista, vedestä ja suolasta keitettävä ruoka. Alavieskasta kotoisin olevalla Soini Nikulalla oli lämpimiä pepumuistoja 50-luvulta.

- Kun se paistettiin pannulla ja voissa, niin se oli vielä parempaa. Sellaista rapeaa. Äitini keitti pepua , jossa oli peukalonpäänkokoisia kokkareita, Nikula muistelee.

Alavieskassa tosin pidetään perinteisesti pienikokkareisesta pepusta, kun taas naapurikunta Sievissä valmistetaan samoista raaka-aineista suurikokkareista muttia.

Moni ei sitä ajattele, mutta nykyään perinneruoaksi kutsuttavat nostalgiset herkut ovat olleet arkiruokaa vuosikymmeniä sitten.

- Nyt se on tällainen gourmet-juttu, Öljymäki-Maarala hymähtää.

Hän määrittelee perinneruoan olevan sitä, mitä kussakin kodissa on lapsuudessa syöty.

- Mitä äiti, isä ja mummo ovat laittaneet. Liha- ja limppisoppia ja punaista heraa, emäntä listaa omia perinneruokiaan.

Tulevaisuuden perinneruoat

Tulevaisuuden perinneruoat ovat sekä niitä kaikkein suosituimpia että kaikkein erikoisimpia tämänhetkisistä ruokalajeista, veikkaa Öljymäki-Maarala.

- Se mitä kotona ei laiteta on tietenkin eksoottista, eikä kaikissa perheissä välttämättä edes tehdä perinneruokia.

Öljymäki-Maaralan ennustus tulevaisuuden perinneruoasta kuulostaa nykymakuun suorastaan tylsältä.

- Maksalaatikko, makaroonilaatikko ja tonnikala ja makaroni, hän uumoilee.

Iita Pirttikoski