1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Joulukuuseksi koristeltu koira on onnellinen

Kadulla tulee vastaan koira aurinkolasit päässä. Ulkopuoliselle asusteet voivat vaikuttaa turhanpäiväisiltä, mutta useimmiten lemmikin pukeminen on tarpeellista tai jopa välttämätöntä.

ilmiöt
Eeva Pettersson yhdessä mopsinsa Lottan kanssa
Paula Pihlava / Yle

Somerolainen Eeva Pettersson on ostamassa koirilleen pyörän perään kiinnitettävää kuljetuskärryä. Mopsit Taisto ja Lotta pääsevät näin omistajansa mukana pidemmillekin matkoille.

- Jotkut saattavat naureskella kärryä. Se on kuitenkin käytännöllinen silloin, kun haluan lähteä kauemmas pyörällä eivätkä koirat jaksaisi kulkea sitä matkaa.

Lemmikkieläinliikkeissä on tarjolla monia eläimen kuljettamista helpottavia tavaroita. Koirille tarkoitetut rattaat saattavat vaikuttaa turhilta, mutta niillekin on käytännöllinen tarkoitus.

- Koirarattaat on tehty näyttelyitä varten. Jos omistajalla on useampi koira, niitä on helpompi liikuttaa rattaissa kuin kantaa omissa kuljetuskopeissa, Pettersson kertoo.

Hän hemmottelee koiriaan ottamalla ne mukaan joka paikkaan. Pettersson hankki mopseille myös passit kesälomareissua varten.

- Jos olen lomalla, niin miksi jättäisin koirat yksin kotiin. Kuljetuskärryn hankkiminen liittyy juuri tähän, että haluan koirat mukaan kaikkialle, mihin minäkin menen.

Lemmikki voi nauttia pukemisesta

Lemmikkieläinliikkeissä on myynissä mitä erikoisempia tavaroita. Koirille on selkäreppuja, erilaisia kenkiä ja vaatteita.

- Kenkiä on moneen käyttöön esimerkiksi tassuvaurioita tai pidempiä matkoja varten, jos omistaja harrastaa koiransa kanssa vaellusta. Tarjolla on myös viilentäviä vaatteita kesähelteille, lemmikkieläinliike Zoo Jataren yrittäjä Kimmo Laaksonen luettelee.

Kimmo Laaksonen esittelee lemmikkien tavaroita
Kimmo Laaksonen myöntää, että monet tavarat voivat näyttää turhakkeilta, vaikkei ne sitä olekaan.Paula Pihlava / Yle

Laaksonen kertoo, että lemmikki hyötyy usein pukemisesta. Ulkopuolisen voi olla vaikeaa uskoa sitä, kun kadulla vastaan kävelee koira, joilla on uimalaseja muistuttavat aurinkolasit päässä.

- Koiran silmät voivat olla sen verran herkät, että se tarvitsee ne, Laaksonen sanoo ja huomauttaa ettei tällöinkään ole kyse turhakkeesta.

Laaksonen myöntää, että toisinaan lemmikkien pukemisessa voidaan tehdä ylilyöntejä. Tällöin lemmikkieläinliikkeen työntekijät huomauttavat eläimen omistajaa siitä.

- Olen nähnyt monta koiraa, jotka ovat todella onnellisia, vaikka ne on koristeltu kuin joulukuuset. Silloin pukemisessa ei ole mitään pahaa. Ihmisen vastuu on kuitenkin katsoa, että mistä lemmikki pitää, Laaksonen muistuttaa.

Lue seuraavaksi