Jokainen osaa tehdä musiikkia

Tamperelainen kulttuuriosuuskunta Uulu haluaa tuoda musiikin tekemisen mahdolliseksi kaikille. Uulun laulupajoissa ikäihmiset ovat tehneet jo levyllisen omia kappaleita. Musiikin tekeminen tuo tunteen, että saa olla mukana jossain suuremmassa.

musiikki
Antero Mentu soitaa rumpua ja Joonas Keskinen huilua.
Antero Mentu ja Joonas Keskinen innostavat ikäihmisiä säveltämään ja sanoittamaan omia lauluja. Anne Savin / Yle

Tammelan päiväkeskuksen olohuoneeseen on kokoontunut yli kymmenhenkinen joukko ikäihmisiä. Kulttuuriosuuskunta Uulun musiikkiohjaajat Antero Mentu ja Joonas Keskinen ovat saapuneet paikalle kassit täynnä erilaisia rytmisoittimia. Neljättä kertaa kokoontuvan ryhmän tarkoitus on tällä kertaa tutustua erityisesti rytmiin.

- Rytmissä on se jännä juttu, että jos lyö rumpua tasaiseen tahtiin - pum, pum, pum, pum, pum - niin siitä on varsin vaikea päätellä rytmistä yhtään enempää. Mutta kun lyönteihin liitetään erilainen panotus - PUM, pum, pum, PUM, pum, pum - se on selvästikin valssia, paljastaa rytmin salaisuuksia Antero Mentu.

Taka-ajatuksena musiikkitapaamisissa on hälventää musiikkiin ja musiikin tekemiseen liittyviä ennakkoluuloja siitä, että vain osa ihmisistä kykenisi siihen tai että kyse olisi jostain erityisestä asiasta.

- Rytmi ja Suomessa tutut tanssirytmit, kuten valssi, ovat kaikille tuttuja, vaikka sitä ei tulisi ajatelleeksi, sanoo Mentu.

Pe-ru-na taipuu valssiksi

Valssin rytmiä selvennettiin musiikkituokiossa sanalla "peruna".

- Perunassa on kolme tavua eli pe-ru-na, ja painollinen tavu on PE, selventää Joonas Keskinen. Laulamalla sanaa PE-ru-na jokainen voi laulaa yksinkertaista valssia.

Keskinen kertoo törmänneensä sanojen käyttämiseen rytmin selventämisessä opiskellessaan säveltämistä ja irlantilaista kansanmusiikkia Irlannissa.

- Siellä käytettiin paljon erilaisia sanoja ja loruja eri musiikki- tai tanssityylilajien selventämiseen.

Tammelan ryhmäläiset saivat jokainen oman soittimen ja joukko jaettiin kahteen ryhmään, PE-ryhmään ja ru-na -ryhmään. Soitto alkoikin sujua varsin mallikkaasti.

Laulun loihtijat tuottavat uutta musiikkia

Osuuskunta Uulun laulun tekemiseen tähtääviä työpajoja ikäihmisille on toteutettu Tampereella pian kymmenkunta. Ensimmäiset viisi olivat osa taide ja kulttuurialan sekä sosiaali- ja terveysalan yhteistä Taiteesta voimaa –kokonaisuutta.

Nyt työpajatoiminta jatkuu ja uudet ryhmät työstävät omia kappaleita. Laulun loihtijat -nimisessä työpajassa ryhmäläiset säveltävät ja sanoittavat kappaleen yhdessä. Valmis kappale harjoitellaan ryhmän kanssa, joka vastaa laulamisesta ja rytmisoittimien soittamisesta. Lisäväriä kappaleisiin tuovat Joonas Keskisen ja Antero Mentun soittamat muut soittimet.

Syksyllä ilmestyy cd-levy, jonka kappaleet syntyivät Taiteesta voimaa -hankkeen työpajoissa. Myös Tammelan päiväkeskuksen kokoontumiset tähtäävät oman kappaleen tuottamiseen.

- Tutustumalla musiikin eri osiin, kuten rytmiin tai sanoitukseen pyrimme saamaan kappaletta eteenpäin, kertoo Mentu.

Kappale valmistuu noin 6-7 tapaamisen aikana. Sen jälkeen on aikaa harjoitella oma musiikkikappale esityskuntoon. Kappale myös tallennetaan.

Musiikin tekemiseen on kaikilla oikeus

Kulttuuriosuuskunta Uulu haluaa työpajoilla tuoda musiikin tekemisen mahdolliseksi kaikille.

- Meillä Uulussa uskotaan, että musiikki ja luova toiminta ovat yleisinhimillisiä piirteitä ja jokaisella on tarve osallistua yhdessä tekemiseen ja tehdä välillä sellaista, mikä ei välttämättä ole niin kamalan järkevää tai tavoitteellista, sanoo Joonas Keskinen.

Musiikin tekeminen tuo sisältöä elämään ja tuo tunteen, että saa tehdä jotain ja olla mukana jossain suuremmassa.

Heillä on paljon sanottavaa erityisesti sanoituspuolella siitä, miltä he haluavat musiikkikappaleen kuulostavan.

Joonas Keskinen

- Minun mielestäni on hyvin tärkeää, että ikäihmiset, jotka eivät pääse kovin paljon tekemään asioita, voivat osallistua musiikin tekemisen kokonaisuuteen, Joonas Keskinen pohtii.

Yhteistyössä syntyvien kappaleiden sanoitus on varsinkin herättänyt nuoret musiikkiohjaajat ihailemaan ikäihmisten elettyä elämää ja sen hedelmiä.

- Heillä on paljon sanottavaa erityisesti sanoituspuolella siitä, miltä he haluavat musiikkikappaleen kuulostavan. Meillä kummallakaan, minulla tai Anterolla, vaikka olemme soittaneet paljon ja tehneet paljon keikkojakin, ei ole niin syvää kokemuksen tuomaa rintaääntä, kuin heillä, Keskinen kuvaa.