1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Syyria

Syyria: Kemiallisia aseita käytetään vain, jos ulkovaltiot hyökkäävät

Syyria vannoo, että kemialliset aseet ovat yhä armeijan hallussa. Niitä ei käytetä syyrialaisia vastaan, ulkoministeriön tiedottaja sanoi.

Syyria sanoo, ettei käytä kemiallisia aseitaan kuin siinä tapauksessa, että ulkovaltiot hyökkäävät. Syyrian ulkoministeriön tiedottaja kertoi näkemyksestä maanantaina.

Jihad Makdissin mukaan armeija ei käytä kemiallisia aseita missään tapauksessa syyrialaisia siviilejä vastaan. Niitä käytetään vain "ulkopuolisen hyökkäyksen" ollessa kyseessä.

Syyrian johto on toistuvasti sanonut, että ulkovaltioista tulevat taistelijat ovat liittyneet kapinallisten vapaaseen armeijaan.

Makdissin mukaan kemialliset aseet ovat yhä armeijan hallussa. Länsimaat ja Syyrian naapurimaat ovat olleet huolissaan siitä, että kemialliset aseet päätyisivät kapinallisryhmittymien haltuun. Osalla taistelijoista tiedetään olevan sidoksia esimerkiksi al-Qaidaan.

Makdissi väitti maanantaina iltapäivällä myös, että Damaskoksen tilanne on jo parempi. Hänen mukaansa tilanne palautuu normaaliksi lähipäivinä.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama sanoi maanantaina, että Syyrian presidentti Bashar al-Assad joutuu vastuuseen, jos tekee sen traagisen virheen, että käyttää kemiallisia aseita.