1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Syyria

EU tiukensi Syyria-pakotteita

EU-maat ovat laajentaneet Syyrian vastaisia pakotteita Brysselissä järjestettävässä ulkoministerikokouksessa.

Euroopan unioni on tiukentanut Syyrian vastaisia pakotteitaan. Jatkossa EU vaatii jäsenmaitaan tarkastamaan Syyriaan kuljetettavia epäilyttäviä lasteja, jotka voivat rikkoa asevientikieltoa.

Ulkoministerikokouksessa jäädytettiin 26 syyrialaisen henkilön ja kolmen yrityksen varoja. Niin sanotulle mustalle listalle lisätyillä ihmisillä ja yrityksillä epäillään olevan yhteyksiä Syyrian hallinnon harjoittamaan väkivaltaan ja sortoon. Yhteensä listalla on yli 170 syyrialaisen henkilön tai yrityksen nimet.

Aseiden vienti EU-maista Syyriaan kiellettiin jo viime vuoden toukokuussa, mutta tähän asti jäsenmaat ovat voineet itse päättää tarkastavatko ne kaikkia kuljetuksia, joiden epäillään rikkovan vientikieltoa.

Esimerkiksi tammikuussa aseita Syyriaan kuljettanut venäläisalus pysähtyi Kyproksessa, mutta matkan annettiin jatkua aluksen vaihdettua määränpäätään. Kesäkuussa aselastissa ollut venäläinen alus käännytettiin Britannian rannikolla, kun sen vakuutusturva oli ensin purettu.

Syyrian armeijan aseet ja kalusto ovat pitkälti venäläisvalmisteisia. Armeijalla on hyvin vähän länsimaista kalustoa, minkä vuoksi EU-maiden asevientikiellolla ei ole arvioitu olevan merkittävää vaikutusta Syyrian tilanteeseen.

Brysselissä koolla olevat EU-maiden ulkoministerit kartoittavat Syyrian tilannetta ja pyrkivät löytämään keinoja sisällissodan ratkaisemiseksi. Suomea kokouksessa edustaa ulkoministeri Erkki Tuomioja.