1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Bodareiden eväät käyvät kaupaksi

Ravintolisien ja erityisesti erilaisten proteiinivalmisteiden suosio kasvaa koko ajan. Aiemmin vain kehonrakentajien ravinnoksi mielletyt patukat ja pirtelöt kuuluvat nykyään yhä useamman tavallisenkin liikkujan ruokavalioon.

terveys
Mies nostelee painoja kuntosalilla.
Matti Myller / Yle

Yhä useampaan treenikassiin sujahtaa nykyään proteiinipatukka tai pirtelö. Tavalliset jumpparit ja kuntosalin satunnaiskäyttäjätkin ovat innostuneet aiemmin lähinnä kehonrakentajien ja himoliikkujien käyttämistä lisäravintotuotteista.

Jyväskyläläisen kuntosalin asiakkaat perustelevat proteiinilisien käyttöä niiden helppoudella: treenin jälkeen tai sitä ennen on kätevää ja nopeaa tankata patukalla tai juomalla.

Valmisteita myydään erikoisliikkeissä ja kuntosaleilla, mutta nykyään myös tavallisten ruokakauppojen ja huoltoasemien hyllyt notkuvat erilaisia pusseja ja patukoita.

- Kyllä näiden myynti on lisääntynyt jos vertaa muutaman vuoden takaiseen ja tavalliset kuntoilijat ovat yhä enemmän kiinnostuneita näistä lisäravinteista, sanoo liikunnanohjaaja Sini Hokkanen jyväskyläläiseltä kuntokeskus Positivelta.

Keski-Suomen keskussairaalassa työskentelevä ravitsemusterapeutti Timo Valkonen on myös huomannut kiinnostuksen proteiinituotteisiin levinneen laajemmalle.

- Kyllä sen potilastyössä huomaa, asiakkaat pohtivat patukoiden ja pirtelöiden käyttöä.

Valkosen mukaan monipuolinen ruokavalio riittää useimmille, eikä patukoilla pidä korvata kunnon syömistä.

- Osassa patukoista ja jauheista on aika paljon sokeria, josta voi sitten tulla turhankin paljon energiaa. Toki tällaisen voi napata välipalana ennen tai jälkeen treeniä, mutta koko ruokailua tuotteet eivät kata.

Lue seuraavaksi