1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Viidesosa amerikkalaisista hiv-positiivisista ei tiedä tartunnastaan

Yhdysvalloissa suurimmassa tartuntariskissä ovat mustat homo- ja biseksuaalimiehet. Yleisesti ottaen tartunnat ovat kuitenkin vähentyneet ja hoito parantunut.

terveys

Yhdysvalloissa yksi viidestä hi-viruksen saaneista ei tiedä tartunnastaan valistuksesta ja kampanjoista huolimatta, tutkijat sanoivat Washingtonissa parhaillaan koolla olevassa aids-konferenssissa. Monet havaitsevat asian vasta, kun hiv on jo kehittynyt aidsiksi.

Eniten hiv-positiivisia on mustien, latinojen sekä homo- ja biseksuaalimiesten keskuudessa. Pahimmassa riskissä tartuntaan ovat mustat homo- ja biseksuaalimiehet. Heistä yhdellä neljästä on riski saada tauti 25-vuoteen mennessä ja 60 prosentin riski 40 vuoteen mennessä.

Ongelma on myös se, että hiv-positiivisista mustista homomiehistä saa 22 prosenttia todennäköisemmin hoitoa kuin muut homo- ja biseksuaalit miehet.

Kaikkiaan Yhdysvalloissa on 1,1 miljoonaa hiv-positiivista henkilöä. Tartuntojen määrä on kuitenkin laskenut noin 50 000 uuteen vuosittaiseen tartuntaan 1980-luvun huippuvuosista, jolloin tartuntoja oli 130 000 vuosittain.

Viime viikolla Yhdysvalloissa hyväksyttiin hiv-tartunnoilta estävän lääkkeen käyttö.

Aids talttumassa

Hiv-tartunta on maailmassa noin 34 miljoonalla ihmisellä. Aidsin taltuttamiseen on alan tutkijoiden mukaan löytymässä uusia keinoja. Hiv-tartunnan estämiseen ei ole toistaiseksi kehitetty tehokasta lääkettä tai rokotetta, mutta testeissä on onnistuttu vähentämään viruksen siirtymistä ihmisestä toiseen, esimerkiksi äidistä sikiöön.

Erityisesti Afrikassa perheet sairastavat hiviä ja aidsia useassa sukupolvessa. Tartuntoja voitaisiinkin tutkijoiden mukaan hidastaa tehokkaasti hoitamalla hiv-positiivisia odottavia äitejä niin, ettei virus leviäisi sikiöön.

Kokonaan terveiden ja hiv-tartunnan juuri saaneiden lääkehoidosta on saatu koeoloissa lupaavia tuloksia. Terveillä henkilöillä lääkitys näyttäsi vähentävän tartuntariskiä. Myös hiv-positiivisen eliniänodote on lähes normaali.

- Rikkaat maat ajattelevat: "Mitä väliä". Meillä on hoito, joten hiv on krooninen sairaus, sanoi kehityksestä huolestunut ranskalaistutkija Francoise Barre-Sinoussi, joka on saanut Nobel-palkinnon oltuaan yksi hivin löytäjistä.

Lääkkeelle immuuni aids

Samaan aikaan hiv ja aids leviää erityisesti köyhissä maissa. Lancet-lehdessä julkistetun tutkimuksen mukaan erityisesti Saharan eteläpuolisessa Afrikassa leviää aids, johon lääkkeet eivät pure.

Itä-Afrikassa lääkkeille vastustuskykyisen aidsin määrä nousee 29 prosenttia vuodessa, eteläisessä Afrikassa 14 prosenttia vuodessa, sanovat WHO:n ja University College Londonin tutkijat.

Köyhissä maissa lääkkeiden vastustuskyky on vaikeaa, koska erilaisia lääkkeitä on saatavilla vähemmän kuin länsimaissa. Myös Britanniassa ja Yhdysvalloissa kymmeniseen prosenttia tartunnan saaneista lääkkeet eivät pure, mutta lääkevaihtoehtoja on enemmän ja tarkastukset säännöllisempiä.

Maailman suurin aids-konferenssi kestää viikon. Kokoukseen ja marsseihin voivat osallistua paitsi asiantuntijat myös tartunnan saaneet: presidentti Barack Obaman hallinto kumosi hiv-positiivisten maahantulokielloon kaksi vuotta sitten.

Sen jälkeen kun aidsista raportoitiin 31 vuotta sitten, noin 30 miljoonaa ihmistä on kuollut tautiin. Kaikkiaan hiviä kantaa 34,2 miljoonaa maailmanlaajuisesti.

Suomessa on alkuvuoden aikana havaittu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan 84 uutta hiv-tartuntatapausta. Puolet Suomen tartunnoista on heteroseksistä.

Lähteet: AP, Reuters, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi